ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En dag är det Polen som kommer att försvara oss

Johan Norberg · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

För några veckor sedan reste jag till Polen med några av Sveriges mest begåvade analytiker och skribenter. Bara någon enstaka av dem visste att det pågick en valkampanj i landet. Det var först valaffischerna med de många tonande konsonanterna som gav dem en hint. Det är begripligt om de främst följer svenska medier, som ägnar varje mordrättegång mer utrymme än våra grannländers val. 

► LÄS MER: Johan Norberg: "Sverige har absolut inget att lära andra om narkotikapolitik"

Men på ett annat sätt är det anmärkningsvärt. Polens historia hänger ihop med Sveriges. Det var en svensk och polsk kung, Sigismund, som gjorde Warszawa till landets huvudstad och i EU hittar Sverige och Polen ofta gemensamma nämnare. Polen är också en blivande europeisk supermakt. Landet har nästan 40 miljoner invånare och dess ekonomi är redan lika stor som den svenska, och snart växer den om oss. Det var det enda EU-land som aldrig drabbades av negativ tillväxt under finans- och eurokrisen. 

Polen har kommit långt. För 30 år sedan var det en kommunistisk diktatur, men polackerna kämpade ned förtrycket med underjordisk press, strejker och demonstrationer. Den fria fackföreningen Solidaritet organiserade motståndet och tvingade fram de första fria valen i östblocket 1989. Solidaritetsledaren Lech Wałęsa lovade att komma med en kvast för att sopa bort kommunisterna och en yxa för att hugga ned regleringarna. 1989 var ryssarna dubbelt så rika som polackerna. Men snabba reformer stabiliserade demokratin och fick ekonomin att växa. Sedan 2013 är polackerna rikare än ryssarna.

Nu förlorade ändå regeringspartiet, det liberala mittenpartiet PO, valet mot PiS, som blandar nationalkonservatism med vänsterpopulism. Det beror på skandaler inom PO efter att partiledaren, Donald Tusk, lämnat för att bli Europeiska rådets ordförande ("EU-president"), vilket i sig är ett tecken på hur långt Polen kommit. Andra talar om de stigande förväntningarnas missnöje. När det har gått bra för landet vill även eftersatta delar av landet ha sin del av kakan.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Tv-apparater och smartphones har inte alls gjort att vi sover mindre"

Men partierna är eniga om vikten av banden över Atlanten och av att inte vara undfallande mot despoter. Landet ligger utan naturliga barriärer och är vant vid att stormakterna kör över det. Polackerna minns hur Hitler och Stalin styckade landet och den långa kommunistiska ockupationen. Därför förbereder Polen sig för hot på ett sätt som säkrare – eller naivare – länder inte gör. När Putin testar våra försvar och talar om taktiska kärnvapenattacker är det Polen som leder Europas försvarsvilja, inte Tyskland, Frankrike eller Italien. När Putin invaderade östra Ukraina svarade Polen, som redan har en av Europas starkaste militärapparater, med att öka försvarsutgifterna med 18 procent. Vi må ignorera polackerna i dag, men en dag är det de som kommer att försvara våra liv och vår demokrati.

+ Ny Star Trek-serie. Efter tio års uppehåll kommer äntligen en ny Star Trek-serie 2017. Och vi trekkies som hade börjat tvivla på framtiden.

- Sent ska finansministern vakna. Först nu säger Anders Borg att vi behöver fler lågkvalificerade jobb om flyktingar ska få jobb. Varför sa han inte det när han var finansminister och kunde göra något åt saken?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro