ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En fantastisk karta är ändå ett filter

Åsa Larsson · 22 Okt 2014
Uppdaterad 22 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

NÄTKOLUMN: Internet har gjort att allt hamnar så nära. Du kan förflytta dig en värld bort för att stirra in i någons kök och du kan se ditt eget hus från ovan.

Inte mig emot, jag älskar kartor.

Det finns mycket oväntat att se från ovan. På en amerikansk militärbas på Okinawa finns exempelvis en stor Batman-symbol och långt ute i den kinesiska öknen finns en rad märkliga strukturer. (De tros ha en militär funktion, men Kina avslöjar inget.) Det finns också minst nio swastikaformade byggnader i världen.

Med Googles flygbilder är principen densamma som med skolfoton. Du får en chans och sen är det så det ser ut. Googles arbete med att täcka hela jordgloben är tydligen inget man gör ofta, åtminstone inte i de värmländska skogarna.

Hemma på min gård står på kartan samma bil som stått där i decennier, trots att föräldrarna hunnit byta flera gånger. På fyra av granntomterna kan man se studsmattor. En bild frusen i tiden.

Militären verkar lida mest av att smygplåtas. En del av världens många, många militärbaser går att hitta på kartorna, andra har utstuderat täckts över. För ett par år sedan hade Eniro skapat ett vackert skogsparti som täckte över Försvarets radioanstalt på Lovön och på Google maps hamnade platsen under ett moln.

Att hemligheter avslöjas är inte det enda problemet.

2010 stövlade Nicaraguas militär in i Costa Rica och skyllde på Googles kartor. Google svarade att gränser på dess kartor inte bör vara vägledande för militära aktioner. Costa Rica höll med, kanske inte så konstigt med tanke på att de inte har någon armé.

Att köra efter kartor är vanskligt i allmänhet. Allt fler bilar har gps och det har lett till flera spektakulära missar. En man i Utah höll på att köra sin bil över ett stup och ett svenskt par som ställt in gps:n på Carpi istället för Capri hamnade i den norditalienska industristaden och inte på semesterön.

Hur nära internet än tar oss och hur häftiga kartor än är nu för tiden: När verkligheten inte stämmer med kartan så är det läge att se upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro