ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En julklapp till Skatteverket

Emi Guner · 29 Nov 2013
Uppdaterad 30 Nov 2013
Emi Gunér: En julklapp till Skatteverket

Emi Gunér: En julklapp till Skatteverket


klar

Artikellänk är kopierad

EMI GUNÉR. Här är några ställen där jag träffat engagerade medarbetare och upplevt god service: Systembolaget, dagis, Skansen samt en strumpaffär vid Norrmalmstorg där de lånar ut vita bomullshandskar för att man inte ska råka repa maskor redan vid påträdning av det ömtåliga nylonet. 

Sedan finns det ett ställe till och det heter Skatteverket. Deras medarbetare har genom tusentals arga, frustrerade och förtvivlade besökare förstått hur krångliga skattereglerna kan uppfattas och de finns på plats för att hjälpa oss medborgare att förstå. Varje gång jag har varit där har allt skattetekniskt känts lite lättare och jag har på riktigt tänkt storhetsvansinniga tankar som: ”Jag är med och bygger Sverige! Jag bidrar till skola, vård, omsorg, bibliotek, parker, museer och simhallar! Kanske just mina tusenlappar blir till motionsspår och cykelbanor, till språkstöd för nyanlända, till det barnbidrag som gör all skillnad i världen för så många föräldrar. Till allt som är viktigt och bra med vår samhällsmodell.” 

Men just när jag gullar med min bild av Skatteverket ser jag deras förhatliga slogan. Har ni läst den? Här är den: ”Vår vision är ett samhälle där alla vill göra rätt för sig.”

Den känns så mycket ”Här jobbar vi på, men vad gör ni, svenska folket, egentligen? Vi har en vision, men det är just vad den är. En vision, för håhåjaja, den dag när alla vill göra rätt för sig som vi på Skatteverket, den kommer väl aldrig. Alla andra borde skärpa sig.”

Varför valde ni just den formuleringen? Det är väl onödigt att medborgarna fylls av irritation och olust när de är på väg att göra just det ni önskar så hett – att göra rätt för sig, så gott de kan. Jag tror majoriteten vill och försöker göra just det. Det är ingen vision, det är verklighet redan i dag. Sedan kommer livet ibland emellan, men viljan är det inget fel på. 

Jag jobbar med ord, med känslor, med att få läsaren att känna si eller så. Jag vet hur fruktansvärt dyrt det är att skapa företagsidentiteter och att vända mediabilden av ett företag.

Därför vill jag hjälpa er, Skatteverket. Se det som en tidig julklapp eller en omvänd skatteåterbäring. Ett tack för alla gånger era trevliga medarbetare försökt förklara de snåriga begreppen. Ni ska få gratis hjälp av mig för jag vill inte att ni lägger en enda skattekrona till på slogans som skaver i ögat och hjärtat på alla som är med och betalar. Varför inte byta till något av de här enkla budskapen? 

Skatteverket – Det är som det är. 

Eller:

Skatteverket – Tack för ditt bidrag. 

Ytterligare ett alternativ är att stryka payoffen helt. Vad ska ni med den till egentligen? 

Som sagt: Det är som det är. 

+ Dammsugaren. Glädjen i att äga en riktigt bra dammsugare. Jag vet, det låter banalt, men de små sakerna i livet och så vidare. 

– Tangentbordet. Att j & k sitter så nära på mobiltangentbordet. Menade inte att messa ”Blir lite sen, måste fixa en grek på skolan.”

klar

Artikellänk är kopierad

Emi Guner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro