ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En pinsam affär för Moderaterna

Johan Norberg · 16 Apr 2014
Uppdaterad 17 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Tänk dig att en socialdemokratisk regering låter statliga Vattenfall köpa ett holländskt energibolag för 97 miljarder – som de övervärderar med runt 30 miljarder för att de trodde på högre elpriser än marknaden. Näringsministern menar att det förankrades hos centrala statsråd, som förnekar detta. När Konstitutionsutskottet utreder vägrar den tidigare näringsministern närvara. Ord står mot ord på högsta nivå. Nej, så gick det ju inte till. Det var under en alliansregering som Vattenfall köpte Nuon och näringsministern hette Maud Olofsson. Men jag skrev så för att jag tycker att mina borgerliga vänner är ovanligt tysta just nu. Hur hade de reagerat om det hade varit S som var ansvarigt? Jag tror att de hade varit rasande och sett det som bevis för partiets nonchalanta inställning till skattebetalarnas pengar. Det hade de gjort rätt i, men nu råkar det bli ett bevis på alliansens nonchalans. 97 miljarder är inte växelpengar – det är dubbelt så mycket som försvaret kostar årligen. Men Borg och Reinfeldt påstår att de inte informerades om affären förrän allt var klart. Jag vet inte vad som vore mest förödande för radarparet som lanseras som de enda som kan ta ansvar för landets ekonomi. Antingen tycker de att det är en statlig kärnuppgift att spekulera i terminspriser på holländska elbörsen eller så har de inte har koll när deras regeringskolleger beslutar om det. ”Enbart det räcker för att man ska vilja ta något lugnande”, som Lena Mellin skriver i Aftonbladet. ”Vad mer görs upp bakom ryggen på statsministern?” Detta är skälet till att staten inte ska äga företag. Staten beskattar och reglerar bolagen, men när den också äger dem blir den både spelare och domare. Rollerna blandas ihop och det ger otydlig ägarstyrning med motstridiga mål, som ger utrymme för byråkrater att leka direktörer för våra pengar. Statsbolag bygger hellre imperier än delar ut vinster till skattebetalarna, för om de behöver kapitaltillskott senare måste de gå genom snåriga politiska beslut. Hela affären är smutsigare än tysk brunkol (som Vattenfall också har investerat tungt i), och särskilt pinsam är den för Nya Moderaterna, som för mindre än två år sedan läxade upp privatiseringsvänner med en rapport om att statligt ägande ger ”hög samhällsnytta och säkrat värdeskapande”. Men S ska inte bli för skadeglada. Det var under deras regeringstid som Vattenfall började shoppa loss. 2010 ville alliansregeringen släppa in minoritetsägare i Vattenfall, bland annat för att kontrollera ledningen bättre. Då svarade en uppbragt socialdemokrati att ”För oss är det självklart att Vattenfall ska kvarstå i helstatlig ägo” och kunde tillsammans med SD stoppa planerna. Alla ska med – i svindlande affärer.

+ Ändå skönt att när MP får kritik för sin galna idé om att avskaffa anonyma bloggar så låtsas de att det var ett missförstånd och tar illa kvickt bort förslaget från hemsidan.

– Putin säger att Ukraina närmar sig inbördeskrig – han borde veta, för det är han som förbereder det. Och väst bara tittar på.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro