ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En saga jag inte nattar min dotter med

Alexandra Pascalidou · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Föreställningen är över. Varför applåderar vi inte? Som ett gammalt grekiskt drama där manusförfattaren misslyckats med slutscenen. Där dramaturgin inte bär utan brister i ett antiklimax. Så mycket bläck i milslånga medialopp och nu vaddå? Affären med hotellstäderskan som anklagade en av världens mäktigaste män, självaste DSK, för våldtäkt är nu över. Mannen som gav den franska sexismen ett ansikte, chefen för IMF som nu agerar räddare i nöden, presidentkandidaten som var förhandsfavorit och i en handvändning förvandlades till en våldtäktsman. En misogyn. En överklassman som sätter på en arbetarkvinna, en socialist som förödmjukar en fattig flykting. I den här historien krockade klass, etnicitet och kön. Allt redovisades. Från hans märkliga äktenskap med Frankrikes förmögna programledare Anne Sinclair som accepterade hans vänsterprassel till hans medlemskap i frimurarorden.  Affären blev en bästsäljande dokusåpa som piffade upp min egen vällingvardag.Amerikanska medier med sin kända känsla för samtida sagor spetsade till spektaklet. De passade på att ställa den europeiske manschauvinisten mot den amerikanske helyllevarianten. De hävdade att i den amerikanska drömmens förlovade hemland har både rik och fattig, både svart och vit, samma chans till rättvisa. Där minsann går inte världens mäktigaste man fri bara för att. Där har en fattig flyktingkvinna, en svart städerska, en ensamstående mor samma värde som en man av den yttersta världsgräddan. Jag blev rörd. Medan DSK i sin exklusiva husarrest beställde mat från Manhattans dyraste delivery som frun betalade blottades klasskillnaderna. Inte bara mellan offer och gärningsman utan även mellan våldtäktsmisstänkta. De som fick nöja sig med häktets hemska mat. De som inte kunde skaka fram borgensumman. De som inte har råd med livvakter eller årgångsviner. Nu har åtalet lagts ner. Hotellstäderskans ord väger ingenting för att hon ändrat i sin historia, ljugit i sin asylansökan och umgås med kriminella. ”Jag vill inte förlora mitt jobb”, vädjade Nafissatou Diallo när DSK tvingade henne till oralsex. Nu förlorar hon förmodligen inte bara jobbet utan även sitt gröna kort. ”Utvisa henne”, ropar New York Post som tidigare sågat DSK sönder och samman.Kejsaren visade sig vara naken men han har halva kungariket kvar. Skurken blev hjälte och offret blev boven i dramat. Ett våldtäktsoffer är inte längre ett offer om hon någon gång ljugit eller frotterat sig med fel människor. Skulden har ålagts våldtäktsoffret. Allt är som vanligt. Dramat är över. Den här sagan tänker jag inte natta min dotter med.”Duett för en” på Dramaten med Kinnaman ochBrynolfson. Ingvar Kamprad var aktiv nazist. Nu är det bevisat. Nu har han chansen att starta en egen global kampanj mot rasism.+

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro