ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En studie i mytomani

Johan Norberg · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

I Cumbria i nordvästra England utses varje november ”världens största lögnare”. På fem minuter ska tävlande ljuga så trovärdigt som möjligt. Men politiker får inte delta. De anses ha för stor erfarenhet. Jag förstår det. Man måste ljuga i känsliga frågor, säger Luxemburgs premiärminister. T ex om euron.

EU har alltid sagt att bankkunders pengar är skyddade och att kapitalkontroller är förbjudna. Men bankerna på Cypern har varit stängda i snart två veckor, regeringen konfiskerar insättningar och begränsar rätten att föra ut pengar. Det är bra att rika insättare snarare än skattebetalare får betala när banker går under, men problemet är att EU än en gång ändrar spelreglerna mitt i matchen. 

Eurosystemet är en studie i mytomani. Bara stater som uppfyllde ”konvergenskriterierna” 1997 skulle få gå med i euron, men alla fick gå med trots att bara ett land klarade dem – det minsta, Luxemburg. EU påstod sen att stabilitetspakten satte tak för underskott och skulder, men redan efter fyra år satte Tyskland och Frankrike reglerna ur spel.

EU sa att skuldsatta länder inte skulle få räddningspaket – tills Grekland behövde det 2010. Då lovade EU att ingen som lånat ut skulle förlora ett öre – tills de två år senare blev av med hälften. Då påstods det gälla för alla krisländer, till det skapade marknadsoro och de sa att det var en engångsföreteelse.  

I december 2011 infördes en ny stabilitetspakt. Den här gången på riktigt, hedersord. Men redan i dag bryter Frankrike mot den. Tysklands finansminister försvarar landet: Frankrike ”säger inte att de tänker bryta reglerna”, utan ”misslyckas med att klara av reglerna”, vilket förstås är något helt annat. 

De bedrar inte av illvilja. EU-ledare ger överdrivna utfästelser för att stävja marknadspaniken, och sen är det svårt att få 17 eller 27 regeringar att komma överens om vad som utlovats. Och då EU vill få marknadernas bifall agerar de som Groucho Marx: Det här är vårt slutgiltiga besked, och om ni ogillar det, tja, då återkommer vi strax med ett nytt. Men det skapar kronisk osäkerhet och oro. Ingen vet vad som gäller i morgon. Då vågar ingen investera. Ibland är det bättre att hålla fast vid ett dåligt besked som folk kan planera utifrån.

Inga bankkunder skulle bli av med sina pengar. Men på Cypern skulle alla bli det, vilket sen begränsades till storinsättarna. Kl 10 i måndags förklarade eurogruppens ordförande att så kommer ske i alla krisländer. Ny oro följde. Det gick inte ens sju timmar, så återkom han på twitter: Det är en engångsföreteelse. 

Den grövsta lögn pubägaren som inspirerade lögntävlingen i Cumbria berättade sägs vara att rovorna i trakten var så stora att man kunde karva ut dem och göra ladugårdar av dem. Vilken amatör!

 Fram till 1969 var det förbjudet för svenska affärer, restauranger och klubbar att vara öppna på långfredagen. I vår tid är den dagen lite mer uthärdlig.+ Vår tids långfredagar

 Sverige har nu högst timkostnader för anställda i hela EU och de ökar snabbt. När vi blir så dyra för varandra kan det ge både exportfall och arbetslöshet.– Höga arbetskostnader

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro