ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Enda sättet att se till att rasister inte tar makten är att få alla du känner att rösta

Tanvir Mansur · 21 Nov 2016
Uppdaterad 22 Nov 2016
Metros kolumnist Tanvir Mansur.

Metros kolumnist Tanvir Mansur.


Vi kan göra valdagen till en glädjefylld tradition. En folkfest!

klar

Artikellänk är kopierad

”Är det sant?! Jag ska ta med barnen och hela familjen.” svarade hon. Vi stod vid dörren till en av alla registrerade väljare i Cleveland några dagar innan presidentvalet i USA. Vi var där för att berätta om att det gick att förtidsrösta. Mamman i familjen blev otroligt glad. Hon sade: ”Vi har en minibuss, vi fyller den och så åker vi med en gång! Tack för att ni berättade det för oss.”

Jag och några andra åkte på en studieresa inför valet i USA. Förutom föreläsningar i olika städer, så skulle vi följa med och knacka dörr i Cleveland i Ohio. När vi delade ut scheman för vallokalerna blev de glada. För det är inte så lätt att få information om hur valet fungerar.

LÄS MER
Vi vill bara hitta ursäkter för att få supa

På valnatten var vi lika bedrövade som alla andra. Donald Trump blev vald till president. Den rasistiska och sexistiska kandidaten. Röstsiffrorna dök upp på TV-skärmarna, och jag såg hur kartan över Ohio blev allt mer republikansk. Förutom i storstäderna, där målades små blå fläckar på den röda kartan. Då slog det mig hur viktigt det är att få människor att ta sig till vallokalen. Om fler människor i Cleveland hade röstat, då hade inte Trump vunnit hela Ohio. Det är där den afrikan-amerikanska arbetarklassen bor, deras röster hade kunnat avgöra allt.

Om någon säger ”USA:s befolkning har gjort sitt val”, så stämmer det inte. Runt 57,9 % av de som hade rösträtt i USA valde att rösta i år, enligt US Election Project. Det är färre än tidigare år. Demokratin är svagare. Under riksdagsvalet 2014 i Sverige röstade 85,2 % av de som fick rösta.

LÄS MER
Regeringen är alldeles för tyst om Turkiets övergrepp

Alla får inte rösta. I de flesta delstater i USA får inte personer som sitter i fängelse rösta alls. I flera av de här staterna får du heller inte rösta om du nån gång i ditt liv har suttit i fängelse. Dina demokratiska rättigheter tas ifrån dig för ­alltid. Totalt är det 6 miljoner invånare som inte får rösta för att de någon gång har dömts för ett brott.

I USA måste du registrera dig ett par veckor innan valet för att överhuvudtaget kunna rösta. I Sverige behöver väljare inte registrera sig, utan får röstkortet i brevlådan automatiskt. Det gör att fler röstar. Valet har större demokratisk ­legitimitet. Vi vill att så många människor som möjligt ska rösta. Men ändå gör inte alla det. Särskilt bland oss minoriteter i miljonprogramsområdena. I vissa valdistrikt i Husby, Tensta och Skärholmen låg valdeltagandet under 60 %. Det enda sättet att se till att rasisterna inte tar makten nästa val är att få alla du känner att rösta.

Vi kan göra valdagen till en glädjefylld tradition. En folkfest! Låt föreningar bjuda på fika och mat på torgen. Anordna en konsert i centrum. I USA får alla klistermärken att ha på jackan efter att de har röstat. Det står “I voted”, och den som har röstat kan visa andra att den gjorde det. Vi kan alla få fler att rösta. Om alla i Orten tar med sig fem grannar, då är det lugnt, khalas!

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro