ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ett annat liv är möjligt

Alexandra Pascalidou · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014
Alexandra Pascalidou: Början på slutet för Grekland

Alexandra Pascalidou: Början på slutet för Grekland


klar

Artikellänk är kopierad

ALEXANDRA PASCALIDOU: Ofta stöter jag på dem på mina resor. De där typerna som ser livet som en lek på blodigt allvar och ändå rycker lite på axlarna åt sina landvinningar. De som slår sönder vardagsrutinens och bekvämlighetens bojor. De som slänger av sig sura anleten och stulna blickar på klockan. Mest av allt avundas jag deras frihet. Nu träffar jag dem på Koh Lanta i Thailand som blivit en tillflyktsort för svenskar. Vi kan kalla dem klimatflyktingar. När andra flyr politiskt och ekonomiskt förtryck flyr tusentals svenskar vintermörker, stress och depressioner. Mia och Mattias Terngård lämnade allt och började om med relativt tomma men händiga händer. Mattias är muraren från Mellerud som lovade sin älskade fru att hon aldrig mer skulle behöva frysa, laga mat eller dammsuga. De tröttnade på att ha barnen på förskolan från öppning till stängning. Mattias växte upp med föräldrar som slet på ett skogsbruk med drömmen om att flytta till Spanien efter pensionen. Men de hann inte. Mattias pappa dog när ett träd föll över honom strax innan det var dags. Året var 2006 när paret köpte en vildvuxen jordplätt vid havet. Under mottot ”Vi förverkligar era drömmar” sålde de hus som kunderna betalade när de bara fanns på papper. Totalt byggde Poseidon Villas 70 enheter i ett land med täta militärkupper och på ett språk de inte kunde. Nu blickar paret ut över Malee Seaview – drömmen de designade – ett bostadsområde på Long Beach där allt ifrån föräldralediga flygledaren från Upplands Väsby till Melodifestivalsaktuella Alcazar-stjärnan Tess Merkel hyr hus. På skriv- och träningskursen som jag arrangerade här i veckan hade jag en deltagare som bor på kloster och volontärarbetar i världen varje vinter. Igår föreläste jag för en sprudlande samling som går en kurs för digitala nomader. De kommer till andra sidan jordklotet för att odla banbrytande idéer och skapa sig ett liv bortom givna geografiska gränser. Min dotters förskolelärare heter Anna och kommer från Haparanda. För tredje året i rad arbetar hon på Sanuk Svenska skolan där ett par hundra barn går. Här träffar jag familjen som sålt bilen för att flytta hit ett halvår, paret som tar ut föräldraledigheten och några som sparat i flera år för att bo i en hydda. Efter tio år på Koh Lanta konstaterar Mia och Mattias att skaparglädjen var värd all svett och sömnlösa nätter. Nyss fyllda fyrtio hjälper de nu andra soltörstande svenskar som vill omplantera sina rötter till den exotiska ön. Somrarna spenderar de numera i en husvagn utanför Uddevalla. ”Det enda vi saknade i Sverige de första åren var fiskbullar. Nu finns allt här. Utom fiskbullar. Men dem har vi slutat sakna” säger Mattias, sätter på sig stråhatten och går ner till stranden för att spela beachvolley.

+ Missa inte nya programmet P1 Debatt i Sveriges Radio den 2 februari med rubriken ”Hur mycket rasism tål Sverige?”

- Världens 85 rikaste personer har mer pengar än jordens fattigaste hälft, 3,5 miljarder människor, tillsammans.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro