ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ett Iran som handlar med omvärlden är bättre än ett som vill förgöra den

Johan Norberg · 2 Mar 2016
Uppdaterad 8 Feb 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Barack Obama beskrivs ibland som handfallen eftersom Mellanöstern under hans tid som amerikansk president har fallit samman i konflikter och kaos. Men det är möjligt att historien kommer att bedöma en av hans mest kontroversiella insatser där som den klokaste – uppgörelsen där Iran tyglar sitt kärnvapenprogram i utbyte mot ett lyftande av ekonomiska sanktioner. Amerikanska republikaner tycker att det är en skandal att öppna upp mot en brutal, kvinnoförtryckande teokrati som sponsrar terrorister. Men det är just för att regimen är så vidrig som öppningen är klok.

► LÄS MER: Johan Norberg: ”Diktatorer och terrorister tar fram popcorn om EU faller”

Handelssanktioner brukar stärka diktaturer och ge dem någon att skylla alla problem på. De blockerar de influenser och det välstånd som hade skapat större mångfald och utvecklat en medelklass som kräver reformer. Dessutom är det överheten som berikas när konkurrenter hålls borta. Irans Revolutionsgarde, en ideologisk gren av militären, beräknas kontrollera mellan en tiondel och en tredjedel av landets ekonomi.

Därför kan öppningen gynna reformer – nu kommer influenser och investeringar utifrån och allt fler inser att de tjänar på goda internationella relationer. Det nu hållna valet i Iran tyder på just det. Kandidater som vill ha en öppning mot väst och kämpar för sociala reformer, från kvinnors rättigheter till ett slut för förbudet mot konserter, klarade sig mycket bra. Reformvänner av olika schatteringar har plötsligt majoritet i parlamentet. Den verkliga makten ligger tyvärr hos prästerskapet, men även de kan påverkas när väljare och viktiga intressegrupper byter sida. Dessutom verkar det som att de konservativa har förlorat makten även över Expertrådet – institutionen som har till uppgift att välja en ny högste ledare när Ayatolla Khamenei dör.

► LÄS MER: Johan Norberg: ”Jag är så trött på alla förstoppade gnällspikar”

Förr eller senare kommer Iran att kunna skaffa kärnvapen vad som än händer. Frågan är bara om det händer under en iransk regim som hatar omvärlden och vill förgöra den, eller med en regim som uppskattar omvärlden och vill handla med den. Och det bästa väst kan göra är att uppmuntra det senare. Reformerna kan fortfarande krossas, men om Iran tvärtom går mot en renässans kommer historien att se denna vecka som startpunkten.

Det finns mycket att bygga på om Iran väljer öppenhet. Efter att ha påtvingats islamistisk kontroll sedan 1979 är det iranska folket både djupt missnöjt med överheten och mer sekulärt än grannarna. På hemmaplan skapar landet fler ateister än terrorister. Iran har en historia av handel i ett viktigt geografiskt läge och en välutbildad och ung befolkning – över 60 procent av landets 80 miljoner invånare är under 30 år. Irans regering har faktiskt fler statsråd med doktorsexamen från amerikanska universitet än Obamas regering har.

+ Hail, Caesar! Bröderna Coen är tillbaka med 50-talsnostalgi komplett med cowboyfilm, synkroniserad simning, kommunister och steppdans.  

– Bristande wifi på resa. Och så säger hotellet att det är för att det vill att vi ska koppla av. Hur ska man kunna koppla av utan wifi? 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro