ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

EU behöver britterna, britterna behöver EU

Johan Norberg · 22 Jun 2016
Uppdaterad 22 Jun 2016

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är britterna på väg mot vallokalerna. Hur skulle egentligen ett EU utan Storbritannien se ut? Eller låta? Jag tyckte mig höra det i helgen när den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier påstod att Natoövningar i Polen och Baltikum är ”krigshetsande”, och menade att vi ska vara lite snällare mot Ryssland.

►LÄS MER: Johan Norberg: Homofober hatar egentligen bara sig själva

Precis samtidigt besökte jag en av de övningar Steinmeier syftade på, utanför Tapa i Estland. En stor övning där tolv Natoländer deltar, men även Finland. Ambitionen är att visa att väst på kort tid skulle kunna komma till balternas försvar om Ryssland invaderade. När vi frågade den estniske generallöjtnanten om detta inte var krigshets förklarade han att det var just för att slippa kriga som vi måste visa att Ryssland inte med lätthet skulle kunna attackera Baltikum, på det sätt som det har angripit Georgien och Ukraina. Estländarna efterfrågar hjälp, inte hets, för att de känner Putins andedräkt i nacken. Hans trupper bekrigar dem redan i cyberrymden och genom desinformation och försök att underblåsa rysk separatism.

Storbritannien kommer vara kvar i Nato även om landet röstar för att lämna EU, men västerländsk sammanhållning skulle ersättas med käbbel och konflikt i en tid när det redan är pressat. Britterna är centrala i detta samarbete då de historiskt har kämpat för demokrati och frihandel i Europa och mer än andra stått emot despoters aggression. Det är öriket som alltid har försökt hindra att någon enskild makt dominerar kontinenten – oavsett om det varit i form av Napoleon, Hitler eller Sovjet. Andra stater är snabbare att, delvis av rädsla, anpassa sig till den för stunden mest aggressiva makten. Det är t ex svårt att se att ett EU utan britter skulle behålla sanktionerna mot Putins kotteri.

►LÄS MER: Johan Norberg: Här på hotellet i Ukraina bär personalen kalasjnikovs

Det är just därför Kreml hoppas på Brexit. Konstantin Malofeev, en multimiljonär som står Putin nära, säger öppet att han önskar att brittiskt utträde skulle sätta igång en kedjeeffekt där EU kollapsar och ersätts med en Putinvänlig utveckling. I det syftet understödjer Malofeev högerextrema EU-partier. Franska Nationella Fronten, som tar emot stora ryska pengar, vill montera ned EU:s inre marknad och bryta banden över Atlanten. Partiledaren Marine Le Pen hoppas att Brexit är första steget mot att EU "exploderar”.

En sådan utveckling, mot slutenhet och anpassning, skulle vara en katastrof för Europa, demokratiskt och ekonomiskt. Men det skulle också vara en stor fara för britterna själva. Det är bara när de aktivt har engagerat sig på kontinenten som de har bidragit till att hålla den öppen och pluralistisk. Bara för att de slutar bry sig om Europa betyder det inte att Europa slutar bry sig om dem. Det är bara 31 kilometer mellan Dover och Calais. 

+ HQ Banks ledning frias. Jag har tidigare skrivit i Metro att Finansinspektionens aktioner mot HQ Bank ser ut som ett rättsövergrepp. Tingsrätten tycks hålla med.

- Familjeåterförening försvåras. Alla verkar oroliga över det mansöverskott som migrationen leder till. Ändå röstar riksdagen för att göra det svårare för kvinnor att återförenas med sina män som kommit hit.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro