ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

EU-ledarna behandlar oss som barn

Johan Norberg · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kommer ni ihåg TV-programmet Jeopardy? "Jag ger svaren – och ni ställer frågorna". Det spelar den europeiska politiska eliten varje dag. Svaret ska alltid bli "ja", sen modifieras frågorna därefter.

Irlands ja till EU:s Lissabonfördraget ska ses i ljuset av detta. EU:s nya konstitution, som skulle ge enklare beslutsvägar, presenterades som en gåva till det europeiska folket, men röstades ned i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna 2005.

Då ändrades förslaget marginellt och döptes om så att man kunde ignorera nejen. De enda som nu fick rösta var irländarna. De sa också nej. Därför tvingades de rösta en gång till, tills de röstade rätt – precis som när de avvisade Nicefördraget 2001.

Sällan har en gåva så bestämt tryckts ned i halsen på de ovilliga mottagarna. Attityden uttrycktes tydligast av EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström, som den tunga tidskriften The Economist bedömer som en av de mest misslyckade kommissionärerna.

I en BBC-intervju fick hon fem gånger frågan vad väljarna måste göra för att slippa fördraget eftersom ett nej tydligen inte räcker. Som om det var en Monty Python-sketch låtsades hon inte om frågan och talade i stället om att ledarna nu ska diskutera, förstå och lyssna.

Så behandlar man barn. Vi lyssnar på deras krav om att få borsta tänderna med ketchup och hävdar att vi förstår dem, medan vi lirkar med dem och formulerar om oss tills de går med på det vi vet är bäst för dem.

Ibland vill de europeiska ledarna åt rätt håll, ibland åt fel håll. Det har inte med saken att göra. Problemet är att de behandlar folket som barn. De har bestämt vart färden ska och tänker släpa med oss, vare sig vi vill eller ej. Det är ett hån mot den demokratiska tanke som EU vilar på och kan bara resultera i mer förakt mot politiker och mot EU.

Tänk om de rödgröna vinner valet nästa år men regeringen vägrar avgå. Då kan de säga att de ska "lyssna" och "förstå" och att väljarna egentligen inte röstade emot dem, utan bara var missnöjda med ekonomin och så utlyser de nyval när konjunkturen har vänt och arbetslösheten har minskat.

Det vore EU-anpassat.

+ Hälften av alla barn som föds i dag blir mer än 100 år gamla. Glöm åldersnojorna, enligt forskarna blir vi friskare och piggare för varje generation.

– Oppositionen som på fullt allvar vill möta massarbetslösheten med att straffbeskatta arbetare och göra det dyrare att anställa.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro