ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Europa behöver en historielektion

Johan Norberg · 20 Jun 2012
Uppdaterad 20 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Europa behöver en historielektion
Europa behöver en historielektion

Jag hoppades att många greker som tidigare röstat på Gyllene Gryning skulle rösta annorlunda när de förstod vilket parti det var. Det använder en variant av hakkorset, gör Hitlerhälsning och talar om att minera Greklands gränser så att flyktingar sprängs i luften. Och visst gick det tillbaka i söndagens val – men bara med 0,05 procent, till 6,92 procent.

Gyllene Gryning är inte ensamma om att pröva ut uniformer som hängts undan i de mörkaste garderoberna. I parlamentet har de sällskap av ett stalinistiskt parti, och det stora oppositionspartiet, vänsterkoalitionen Syriza, har bland sina ingående partier beundrare av Lenin och Mao och en fraktion som vill ha väpnad kamp. En grekisk akademiker varnade nyligen: ”Det är svårt att hitta någon framstående diktator, inklusive 1900-talets stora bödlar, som inte har en trogen skara anhängare i det grekiska parlamentet.”

Europa behöver en historielektion, och det snabbt. Hakkorset och hammaren och skäran symboliserar nämligen de två ideologier som fick Europa att vada i blod under 1900-talet. Adolf Hitler stod för det mest industriella och besinningslösa folkmordet i historien, och kastade in världen i det blodigaste kriget någonsin. I Sovjetunionen gjorde Josef Stalin allt för att matcha honom, upprättade väldiga slavläger och slaktade miljontals för att de hade fel åsikter eller var på fel plats vid fel tillfälle.

Ibland ursäktas Stalin för insatserna i kriget mot Tyskland. Men Stalin ville inte ha det kriget. Tvärtom styckade han upp Europa med Hitler och understödde hans krigsma skin med olja och spannmål. Det var först när Hitler anföll Sovjetunionen som pakten föll.

Under efterkrigstiden fängslade Stalins kommunistiska efterträdare halva Europa bakom murar och taggtråd. Ordern var att skjuta alla som försökte lämna paradiset, även kvinnor och barn. Ett kontrollsystem byggdes upp där människor pressades att ange vänner och kolleger som hyste otillåtna tankar. Ingenstans skulle man känna sig säker. Barn som rapporterade sina föräldrar hyllades som hjältar.

Mao går förmodligen till historien som den största massmördaren genom sin terror mot den kinesiska befolkningen. Tillsammans dödade han och de kommunistiska diktatorerna runt 100 miljoner människor, enligt forskare. 

Jag tror inte för ett ögonblick att de arbetslösa och desperata européer som i allt större skaror söker sig till extremistpartier vill ha slavläger och massmord. Men beteendet röjer en grotesk historielöshet, och retoriken om hat och syndabockar kan snabbt urarta i förföljelse och våld. Är det för mycket begärt att Europa göra några nya misstag i jakten på politiska alternativ, i stället för att upprepa de gamla som vi till så mardrömslikt hög kostnad har lärt oss vart de leder?

Malmömilen. I strålande solsken sprang 5 000 personer bland betongen, i parkerna och vid havet, med ett underbart humör och med blåsorkestrar och underhållning bakom varje knut. +

Löftesbrott. Regeringen brukade anklaga alla som misstänkte att FRA:s spaningsuppgifter skulle lämnas ut till polisen var konspirationsteoretiker. Nu har regeringen bestämt att det ska ske, tvärtemot dyra och heliga löften. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro