ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Europas länder har en kallnande höst att vänta

Göran Greider · 28 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vi lever i attentatens och jubelfesternas tidevarv – det var August Strindbergs beteckning på sin egen tid. Arbetarklassen bankade på dörren till samhället, men stängdes ute, och i toppen satt ett styrande skikt av aristokrater och nyrika. Perioden kring förra sekelskiftet blev därmed turbulent, med bombkastande anarkister å ena sidan och på den andra en hopplös konservativ elit. 

Ofta får jag känslan av att vi sedan ett bra tag rusat in i en sådan tid igen, fast den är mindre hoppfull. Det senaste G20-mötet, ett ekonomiskt toppmöte, beledsagades av kravaller och tusentals poliser på gatan. En fredlig, facklig demonstration förstördes när en grupp maskerade personer löpte amok.

Dessa människors teori är följande: Genom att provocera makten får vi den att visa sitt rätta ansikte. Problemet är bara att deras aktioner underminerar trovärdigheten för breda vänster- och arbetarrörelser och försvårar en förändring.  Men den här typen av upplopp är säkra tecken på för mycket vanmakt längst ner och för mycket övermakt längst uppe. G20-mötets inriktning ligger på att bekämpa underskotten i statsfinanserna. I praktiken betyder det att man upphör att försöka göra något åt den höga arbetslöshet som numera råder i större delen av västvärlden.

Makthavare räknar idag med att människor i gemen har accepterat nivåer på arbetslösheten som för bara en generation sedan skulle ha betraktats som katastrofala. Så är det även i det Sverige, som ändå har rätt så goda finanser – tack vare ett högt skatteuttag som borgerligheten ännu inte lyckats ta bort, fastän de jobbar intensivt på det.

Ja, vi har idag massarbetslöshet i Sverige, men detta faktum förlorar i varje nyhetsvärdering mot hyggliga tillväxtsiffror eller en budget i någorlunda balans. Se vår tids tragedi: De styrande skiktens oförmåga att ta arbetslösheten på allvar. Under en tid kommer borgerliga regeringar i hemlighet att tycka sig vinna på de många arbetslösa, ty det disciplinerar löntagarna och får alla att skruva ner sina krav på ett gott samhälle. På lång sikt eroderar dock själva samhällskittet. Samhällena blir oroligare. Demokratin skakigare. Sommaren är här. Men det som väntar – inte minst i Europa – är för de flesta folk en kallnande höst. Tyskland har exempelvis antagit det hårdaste sparpaketet sedan andra världskriget. De övermäktiga ordnar jubelfester, de mest vanmäktiga attentat.  + Under sommaren minskar medias makt över människorna. Det rödgröna i oss kan vakna till.

– Det bortglömda målet i matchen Tyskland-England: In med modern teknik, för guds skull!  

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro