ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Europas styrka är olikheterna

Johan Norberg · 30 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har alltid haft ett problem med det där talesättet att man inte får plocka russinen ur kakan. Vi har hört det till leda den gångna veckan, efter att Storbritanniens premiärminister David Cameron i ett uppmärksammat tal förklarade att han vill att EU ska bestämma mindre över britterna. 

Man får inte plocka godbitar, replikerar ilskna europeiska ledare. Men varför inte? Tanken med talesättet var från början att man inte får plocka russinen ur kakan för att det inte skulle bli några russin kvar åt andra. Men det passar inte in på Camerons vision. Om London återtar makt från Bryssel hindrar det inte Paris, Rom eller Stockholm att göra samma sak. Tvärtom. De banar väg för russin åt alla. 

Ett annat sätt att tolka metaforen är att man inte får plocka ut russinen för någon måste också äta upp den lite fadda kakan. Man måste ställa upp. Men om kakan är så trist kanske det är bättre att byta recept? Visst finns det sådant vi bör samarbeta om då frågorna inte känner några gränser, som fri rörlighet och handel, säkerhet och miljö. Men det betyder inte att Bryssel måste sätta arbetstider för brittiska läkare, lägga sig i det svenska snuset eller ha personnummer på kor. 

Just nu genomgår EU en epokgörande förändring, som vanligt i riktning mot ”mer Europa”, trots att vi inte har sett att nuvarande nivå av ”Europa” fungerar (som om Europa var detsamma som EU). EU ger bidrag till länder som har misskött sig i utbyte mot kontroll över deras budget, vilket ger protester i både givar- och mottagarländer och hotar hela unionens sammanhållning. Många länder vill gå vidare med allt mer gemensamma skatter och regleringar, vilket skulle pressa ut många länder ur samarbetet.

Centralisterna ser olikheter som problem. Men Europas styrka är mångfalden av lösningar och modeller, så att beslut fattas nära medborgarna och vi lär oss av olikheterna. En sann Europavän vill ha många europeiska modeller. Vi blir inte mer svenska för att vi vill ge mer makt till Stockholm. Det är bra att Cameron öppnar en sådan debatt och det är hoppfullt att KD:s Göran Hägglund i ett tal på partiets kommundagar strax därefter medgav att ”vi ja-partier har stått för en EU-optimism som ibland, måste vi erkänna, blundat för problem” och förutskickade att partiet ska komplettera entusiasm för EU med kritik mot EU-centralisering. 

Många europeiska ledare och tjänstemän invänder att EU är en enkelriktad process, mot en ”allt tätare union”. Har ett land en gång gått med på att avhända sig makt till Bryssel kan det aldrig ta tillbaka den. Det finns en bättre metafor för det än den där om russinen: En hummertina. Det är lätt för en hummer att utan att tänka sig för gå in i buren, men väl inne kommer den aldrig ut.

Nu ska jag säga något snällt om SJ: Nattåget blev sent – och saknade ligg- och sovvagnar. Då fick jag pengarna tillbaka, utan snack, med en ursäkt.+ SJ

 Ryske despoten Putin, som hindrar fyraårige Timofej, med Downs syndrom, och andra barnhemsbarn från att förenas med amerikanska familjer som vill adoptera dem.– Vladimir Putin

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro