ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

EU:s slöseri är skakande läsning

Johan Norberg · 5 Dec 2012
Uppdaterad 5 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

EU får inte Nobels fredspris för fredagsmys. Förhandlingarna om ny budget och bankunion har kollapsat i en härva av ömsesidiga beskyllningar. Detta underhållande spektakel döljer tyvärr sakpolitiken bakom. Vad gör de egentligen hela dagarna i EU? För mig som varm Europavän, som älskar tanken på ett öppet Europa, är EU-budgeten skakande läsning.

40 procent av EU:s budget 2012 går till bönder – som skapar 2 procent av EU:s välstånd. Tillsammans med tullmurar mot bönder i fattiga länder är det ett effektivt sätt att hålla dem kvar i fattigdom. Stöden har reformerats, men de stora pengarna går fortfarande till de rikaste. Den brittiska drottningen får 7 miljoner kronor om året i jordbruksstöd och hertigen av Westminster 6 miljoner. Svenske kungen får 895 000 i bidrag till Stenhammars gods. EU-kommissionen har föreslagit begränsningar för de största summorna, men det försvann ur kompromissförslaget.   

36 procent av budgeten presenteras som ”Sammanhållning och konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning”, men döljer mest regionalpolitik. Till stor del är det stöd till nya och fattigare EU-medlemmar. Men 2 av 5 euro tas från rika regioner som har ansträngt sig för att skapa välstånd och arbeten och ges till rika regioner som inte gör det.

På EU:s hemsida konstateras lätt freudianskt att det finns ”ett område där samarbete lönar sig” (till skillnad från de andra, alltså). Det är stöd till ny forskning och samarbete mellan forskargrupper, som kan ge ny kunskap och innovationer. Så konstigt då att det bara får 6,5 procent av budgeten. 

Lika mycket går till EU:s utrikespolitik, t. ex. stöd vid anslutning av nya länder och allmänt bistånd som det är oklart varför det ska bedrivas på EU-nivå. Till EU:s roll som utrikesaktör hör också fiskeavtalen. EU ger pengar till ofta auktoritära regimer i Afrika för att våra båtar ska få fiska ut de ländernas kuster. Logiken är uppenbar, för 88 procent av EU:s eget fiskebestånd är redan överfiskat, bl. a. för att EU ger 9 miljarder per år till fiskeflottan.

I den stora konkursen rör sig detta om små pengar – en procent av EU:s ekonomi – men det är en stötande misshushållning, särskilt i en svår kris när EU kräver att alla andra sparar. Ofta omtalas viktiga historiska skäl för att t. ex. stödja Frankrikes jordbruk efter kriget. Men ska vi ge mer makt och pengar till en institution som inte kan avveckla slöseri 50 år efter att det fyllde någon funktion?

Den som är villig att svara ja ska betänka att hela Europaparlamentet, dess parlamentariker, medarbetare och 350 ton pärmar skickas från Bryssel till franska Strasbourg en gång i månaden för en veckas möten. Det hade varit stor komik om det inte var på riktigt, och kostar 1,5 miljarder och 19 000 ton koldioxid om året.

 Nu har även jag smakat på plats. Argentinskt kött är bäst i världen och naturligt ekologiskt. Är det inte dags att ta bort EU-tullarna mot det?+ Världens bästa kött

 Swedish Matchs erbjöds att betala mutor för att få bort snusförbudet i EU. Nu vill EU-kommissionen i stället skärpa förbudet. De borde kanske ha betalat. – Snusförbudet

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro