ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Experiment med demokrati i Kina

Johan Norberg · 1 Feb 2012
Uppdaterad 1 Feb 2012

En allt rikare och mer välutbildad kinesisk befolkning låter sig inte trampas på. I byn Wukan genomförs demokratiska val efter att lokalbefolkningen har protesterat. Det kan vara en öppning, tror Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu hålls demokratiska val i Kina. Ja, inte i hela landet förstås. Bara 0,00001 procent av kineserna får rösta – invånarna i byn Wukan, i tillväxtprovinsen Guangdong i sydöstra Kina. Men det kan vara början på något mycket större. I september inledde befolkningen i Wukan protester mot att myndigheterna konfiskerade jordbruksmark för att sälja. Tre miljoner bönder blir bestulna så varje år och polisen brukar snabbt kasta ut de som gör motstånd.

I Wukan blev det tvärtom. Invånarna drev ut polisen och kommunistpartiets ledning ur byn och när en protestledare i december dödades i häktet växte beslutsamheten. Försök att med våld återta byn slogs tillbaka och en blockad hindrade inte att förnödenheter och journalister smugglades in. Några dagar före jul slöt provinsiella ledare fred, utsåg helt sonika en protestledare till ny partisekreterare och lät byn ordna fria val till ny ledning.

Kommunistpartiet som förbereder ett nationellt ledarskifte oroas över allt mer frekventa protester mot konfiskation, korruption och miljöförstöring. En bedömning är att Kina varje dag upplever nästan 500 ”massincidenter” – någon slags publik protestaktion. Censuren får allt svårare att tysta kritik och avslöjanden. Kinas motsvarigheter till twitter har mer än 200 miljoner användare.

I väst tror många att kineser föredrar stabilitet framför frihet, och ibland talas det beundrande om Kinamodellens auktoritära statskapitalism. I Kina talas det i stället allt mer om ”Guangdongmodellen”. Tanken är att den ekonomiska frihet som minskat fattigdomen borde följas av mer politisk frihet. Man ska inte fängsla missnöjda medborgare, aktivister och fackföreninga, utan förhandla med dem. Experimentet i Wukan är ett exempel som inspirerar. Vid demonstrationer i andra städer har slagordet ”Lär av Wukan” hörts.

Wukan kan också krossas. Sånt har hänt förr. Men utan demokratiska pysventiler lär det kinesiska missnöjet ta sig än mer explosiva uttryck. För det är här för att stanna. En allt rikare och mer välutbildad befolkning låter sig inte trampas på i längden. Som partipampen Zheng Yanxiong nyligen klagade: ”Folks aptit blir större och större, och de blir smartare varje dag. Det är svårare och svårare att kontrollera dem.”

Antalet poliofall har minskat från 350 000 1998 till 650 förra året.+

Europas bilfabriker har enorm överkapacitet. I det läget får S en ledare som vill ge dina skattepengar till bankrutta Saab.–

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro