ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fakta ger en annan bild av 2012

Johan Norberg · 2 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Jorden gick inte under 2012, men om man får tro årskrönikorna och summeringarna var det bra nära. En morgontidning som sammanfattar året i bilder har rubriken ”Krisernas och krigens ansikten”. 2012 var nämligen kriget i Syrien, stormen Sandy och skolmassakern i Newtown. Eurokris, upplopp och järnrör. Störtade flygplan och kapsejsande båtar. De glada nyheterna begränsar sig till prinsessan Estelle och kung Zlatan.  

Så uppfriskande då att slå upp den brittiska tidskriften The Spectator, som deklarerar att 2012 var ”det bästa året någonsin”. The Spectator kompletterar vår bild av högst verkliga fasor med fakta och statistik som ger en mycket ljusare bild. Sjukdomarna fortsatte att tryckas tillbaka, nu även aids och malaria. Under de senaste tio åren ökade medellivslängden så snabbt i Afrika att den genomsnittliga invånaren kunde fira varje födelsedag med att bara ha närmat sig döden med ett halvår det senaste året. En demograf menar att vartannat nyfött svenskt barn kan förväntas bli minst 104 år gammalt.

1990 deklarerade FN att den extrema fattigdomen i världen borde halveras fram till 2015. I februari framkom att det målet redan har nåtts. Varje år har mer än 40 miljoner människor lämnat fattigdom. Det är vår tids stora nyhet, men i nyhetsprogrammen fick det inte en tusendel av det utrymme som ägnades att det snöade och tågen inte gick i tid.

Även på miljöområdet fanns det goda nyheter, enligt The Spectator. De rika ekonomierna har vuxit med sex procent sedan 2005, men deras bruk av fossila bränslen minskade med fyra procent. Oväntat nog har växthusutsläppen minskat mer i USA än i något annat land de senaste fem åren. Ny teknik för att utvinna gas har gjort det möjligt att byta ut det mycket klimatfarligare kolet. 

Vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är sant att många länder härjas av krig och konflikter. Men det är också sant att antalet krigsoffer i vår tid är de lägsta på minst hundra år. Det sker obegripligt vidriga massakrer, som i skolan i Newtown. Men överlag har mordfrekvensen i USA halverats på 20 år. Det händer fortfarande att den som sätter sig i ett flygplan eller en båt förolyckas – men risken är mindre än den någonsin har varit.

Vi har svårt att ta till oss goda nyheter. Alla ser ett drama, men få läser statistiktabellen. Ingen rapporterar om ett flygplan som landar utan problem. Sida frågade nyligen svenskarna om vi tror att levnadsvillkoren har förbättrats avsevärt i de fattiga länderna under de senaste 30 åren – den tid då de sociala och ekonomiska framstegen har varit de största någonsin. Bara var 20:e svensk tyckte att det stämmer helt och hållet. Mycket blev bättre under det gångna året. Vår kunskap om världen blev det inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro