ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fallet Jesper visar hur demokrati funkar 2010

Stefan Wahlberg · 26 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förtroende är någonting som tar lång tid att bygga upp men som kan raseras på nolltid – inte minst bland ungdomar som har en kritisk hållning till vuxenvärldens auktoriteter. Det är därför bedrövligt att se hur två poliser från ungdomsroteln kan rasera så mycket av polisens goodwill genom ett enda ingripande.När fallet Jesper Nilsson togs upp i gammelmedierna hade det redan exploderat på nätet. Den nya generationens bloggar och sociala medier kokade av vrede och en sökning på fallet gav tusentals unika träffar via Google. Jespers egen blogg, där hela videon från polisingripandet kan genomlidas, fick snabbt 300 000 besökare. Om du mot förmodan har missat historien så kommer här en sammanfattning: Jesper är på väg hem från sitt arbete när han blir vittne till ett polisingripande mot två tonåringar i tunnelbanan. Han fotograferar händelsen med sin mobilkamera vilket gör poliserna ursinniga. De tar hans kamera i beslag och gapar och skriker om att det är kriminellt att fotografera poliser på allmän plats (vilket det givetvis inte är). När Jesper förklarar att han fotograferar för sin blogg så hotar de honom med urinprovstagning på polisstationen eftersom han skulle kunna vara knarkare (vilket han varken är eller ser ut som). Innan Jesper släpps tvingas han att radera bilder och video från sin kamera. I hemmets trygga vrå lyckas han dock återskapa hela rasket och sedan dess finns hela det polisiära misslyckandet utlagt till allmänt beskådande på webben. Resultatet vet vi idag: 300 000 visningar och ett konkret bevis för hur yttrandefrihet och opinionsbildning fungerar i en modern demokrati – och detta helt oavsett polisernas villfarelse om att det skulle vara kriminellt att fotografera polisingripanden på allmän plats. Det här handlar om den nya generationens kommunikation, om nya möjligheter att dokumentera verkligheten och göra sin röst hörd. Tyvärr handlar det också om två pinsamt gammalmodiga ungdomspoliser som nu utreds av åklagare. Givetvis har poliserna motanmält Jesper för brott som varken finns i verkligheten eller i lagboken – allt för att bättra på det rykte som de redan har dragit på huvudstadens ungdomsrotel.+ FN:s klimatpanel – onekligen bättre som lobbyorganisation än som vetenskaplig institution!– SJ:s resegaranti gäller inte eftersom det nordliga klimatet skulle vara force majeure.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro