ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Familjens tågresa är den jobbigaste jultraditionen

Jonas Cramby · 27 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varenda år svär jag att aldrig mer åka tåg runt jul – men varje år gör jag det ändå. Detta trots att jag VET att jag kommer bli så stressad att fingertopparna domnar bort och jag kommer skrika könsord åt varuhustomtar som bara vill bjuda på en pepparkaka. Det kan inte vara en slump att ”Die hard”, en av tidernas allra mest framgångsrika serie actionfilmer, utspelar sig i jultrafiken: detta är den tid på året då vi som mest be­höver få ett fiktivt utlopp för våra mörkaste hämndfantasier.

I år är det extra jävligt: När jag, en tonårskrånglig hund, en överaktiv tvååring, en flickvän och så mycket packning att Kanye West skulle skaka generat på huvudet har väntat i nästan två timmar får vi reda på att tåget går från perrong elva i stället för tio. Det ser ut som när de transporterar torp på motorvägen när vi tar oss uppför en trappa och börjar gå ner för en annan – där vi möter en vildögd mobb springande i motsatt riktning.”Tåget går från perrong tio”, skriker de. ”FRÅN TIAN!!!”

När vi sitter på våra platser, och hjärt­rytmen lagt sig, så börjar den verkliga pärsen: fem timmar med en hund som desperat försöker nå ett hamburgerpapper och en dotter som gråter för att hon tappat armen på sin docka i handväskan hos en sovande dam.

Snett framför oss sitter en ensam snubbe och pratar mobil med en uppslagen laptop, som spelar Dexter, framför sig.

”Det här var typ det värsta jag varit med om”, säger han och jag känner plötsligt en obetvinglig lust att gå John McClane på det bortskämda aset.

Samtidigt vet jag att jag inte har rätt att vara förbannad – varken på snubben eller på SJ. För i stället för att fråga varför vintern kommer som en chock för banverket varje år, kanske vi ska fråga oss varför vintern kommer som en chock för oss trafikanter. Det är kanske dags att inse att vi faktiskt bor i ett arktiskt litet skitland aslångt upp i världen där det inte är speciellt konstigt att växlar fryser fast och spår snöar igen.

För det verkliga problemet med den stressiga jultrafiken är ju att det egentligen inte finns någon att skylla på – och det gör ju en bara ännu mer förbannad.

+ Grönkål– Kryddnejlika

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro