ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Färre lärare ger inte mer ordning och reda

Alexandra Pascalidou · 11 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”Har du ställt din dotter i skolköerna?” frågar en kompis från Vårby Gård. När han ser min nollställda min uppmanar han mig att beställa kommunens skolkatalog. ”Du måste ju anmäla din dotter” utbrister han panikslaget. ”Men hon är ju bara elva månader gammal” invänder jag som haft fullt upp med att ställa mig i dagisköer. ”Och det är redan för sent.

Folk ställer sina barn i skolkön när de lämnat BB. Nu riskerar hon att hamna i Sveriges sämsta skola” säger min vän och förklarar vad privatiseringar, friskolereformer och ökade klassklyftor lett till. När katalogen dimper ner i brevlådan blir jag matt. Bara att ta sig igenom katalogen är mödosamt och tidskrävande. Sen ska man välja, ringa rektorer, maila och svansa för skolpersonal.

När jag var liten älskade jag min skola. Varje morgon när jag vaknade tackade jag min lyckliga stjärna för att jag fick gå i världens bästa skola. Vi serverades pölsa och pannkakor, vi hade ett eget bibliotek, kurator med stora glasögon, sjuksyster med permanentat hår, dedikerade lärare och drottning Silvia på skolbesök. Ändå stod det i tidningarna att vi var Sveriges sämsta skola.

Det här var innan Jan Björklund. Skolministern, som för att plocka politiska poäng, framställde svenska skolan som sämst i världsklassen med hänvisning till påhittad statistik. I själva verket kanske skolministern besitter övernaturliga förmågor och kan se in i framtiden.

Tre av fyra kommuner har tagit fram yxan och skär ner i skolan. Totalt har 379 lärare sagts upp och 665 varslats sen årsskiftet. Färre lärare och fler elever i klasserna bäddar inte för mer ordning och reda som skolministern efterfrågar. Samtidigt ökar kraven på gymnasieskolan och inträdespoängen till högskolan.

Även om man inte är ett snille kan man med simpel skolmatte räkna ut att ekvationen leder till social utslagning. Om man dessutom betänker att det är pojkarna som står för strul och svårigheter i skolan samtidigt som de toppar brottstatistiken kan vi vänta oss en turbulent tid framöver. Färre lärare kommer kräva fler poliser. Kommunernas kortsiktiga tänkande kommer kosta i kriminalvård.

Jan Björklund kanske inte hade fel ändå. Om skolministern, regeringen och kommunerna inte sätter ner foten och slutar spara på skolan får vi snart världens sämsta skola. Att ställa sitt barn i kö kanske är bortkastad tid med tanke på takten de skär ner i skolan. Bästa skolan idag kan vara sämsta om sex år.

+ Efter att ha upptäckt SVTs Barnkanalen är jag fast och förlorad.

–  Att jag missade 61-årige Michail Barysjnikovs dansföreställning på Dramaten.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro