ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fatta att alla inte vill ha bilder på sina barn på Facebook – trots söta Luciatåg

Fridah Jönsson · 23 Okt 2014
Uppdaterad 23 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Åh nej, börjar ni prata om fotoförbud i luciatåg nu igen? Det är ju bara oktober! Men okej, så här är det: Vissa förskolor och skolor har förbjudit föräldrarna att ta bilder på barnens luciatåg. Punkt. Det har sedan blivit någon allmän sanning att ALLA skolor inför detta förbud för att de har barn med skyddad identitet som inte får vara med på bild.

Och så är fallet för en del av dessa förskolor . Men vet ni vad det också kan bero på? Att en del föräldrar idag helt enkelt inte kan hantera en kameramobil . För bilder läggs ut till höger och vänster, både på egna och andras barn. Kalas och luciatåg och picknickar ska dokumenteras till varje pris, och det hade väl inte varit någon större debatt ifall det var så enkelt att syftet bara var att just dokumentera.

Men det handlar inte längre om att bevara stunderna där femton treåringar glider in i rummet med elektriska luciakronor och hälsar goder morgon till både herre och fru, för nu handlar det om att dela stunderna med hela världen och om att vissa bara vägrar fatta att alla människor inte vill att deras barn ska vara med i en hetsjakt på likes.

Häromåret diskuterade jag det här med en pappa som kommit för sent till luciatåget på förskolan och därmed inte hört att det var fotoförbud och istället sladdat in på två hjul och tagit upp mobilen. När han sedan fick reda på att han inte fick ta bilder på själva tåget men hur många som helst på dottern ensam iklädd luciamunderingen, blev han rasande och menade att ”det är ett minne för livet och jag får inte fota min dotter!”.

Men det är ingen som ifrågasätter rätten att dokumentera sitt eget barns minne för livet. Det man ifrågasätter är rätten att dokumentera och framförallt sprida bilder på andras barn, för det är det som blir problemet och det är det som dessa fotohetsare har så fruktansvärt svårt att ta in.

Alla vill inte ha sina barn ute på Facebook, alla vill inte att deras kids ska finnas på film på Instagram (inte ens om den bara är sju sekunder lång), alla vill inte att andra människor ska bestämma hur mycket deras egna barn ska synas.

För det är det här som är den största frågan, vår förståelse för att det finns människor, både vuxna och barn, som inte är bekväma med att finnas på bild var som helst för vem som helst att se.

Och jag har tänkt att aspekten om att foton på asylsökande barn inte ska sväva omkring hur som helst i cyberspace är så självklar att jag inte ens behöver ta upp den, men när jag frågade pappan som rasade över fotoförbudet om han inte kunde förstå i alla fall den delen, att det kanske var av hänsyn till de barnen som han inte behövde fotografera, fick jag svaret ”men de kan väl flytta till något eget dagis i så fall?”.

Och så gillar vi en till pepparkaksgubbsbild.

+ ”Deckarpodden” med Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp. Enormt mysig läslyssning.

- Alla fotografer på Expressen får sluta. Det går bra nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro