ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fattigdom orsakas inte av textilindustrin – tvärtom

Johan Norberg · 20 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns nog inget som är så trendigt som att ”avslöja” modeindustrin . Denna gång är det miniserien ”Sweatshop” i Aftonbladet TV, som skickar ett par unga svenska modebloggare till Kambodja för att se hur deras kläder produceras. Och det är förstås en skakande upplevelse att för första gången se verklig fattigdom. Att pröva att sy kläder i en fabrik är också en chock för personer som är vana vid västerländsk levnadsstandard och vilkas huvudsakliga arbetsplats är Instagram .

Men produktionsbolagets ambition är inte främst att ge oss förståelse för andras livssituation, utan att ge tittarna intrycket att denna fattigdom beror på textilindustrin. I ett avgörande avsnitt säger en av bloggarna förtvivlat ”att vissa viger sina liv, och offrar sina barns liv, för att vissa människor ska få billigare kläder”. Serien ger bilden att textilarbetarna hålls kvar i fattigdom, och att de måste avstå mat och skola till barnen för att kunna sy kläder åt oss. 

►LÄS MER: Johan Norberg: "Skatteparadis är bättre än skattehelveten"

Det är en nivå av seriositet och forskningsunderlag i produktionen som verkar ha hämtats direkt från Aftonbladet TV:s klassiker "Spökspecial" – där kändisar som Kissie och Frank Andersson fick övernatta i hemsökta hus på jakt efter andar. Ja, Kambodja är fattigt, men på vilket sätt visar det att det är klädexporten som skapar denna fattigdom? Hur kommer det sig i så fall att den djupaste fattigdomen, även den man kan se i denna serie, finns hos dem som inte får sådana jobb?

Om man har ett seriöst intresse av att ta reda på vilken effekt denna export har på levnadsstandarden i Kambodja bör man åtminstone ta någon minuts selfiepaus och i stället använda Iphonen till att googla ”Cambodia” och ”poverty”. Enligt FN har Kambodja närmast världsrekord i fattigdomsminskning – andelen fattiga har minskat från 53 till 18 procent bara sedan 2004. UNESCO uppger att andelen som fullgör grundskolan har ökat med otroliga 40 procent under samma tid och FAO meddelar att undernäringen har halverats. Och varenda institution och ekonom påpekar att dessa väldiga framsteg till stor del beror på att just dessa svartmålade fabriker ger snabbt stigande löner och exportintäkter. Världsbanken säger rent ut att det mest effektiva sättet att lyfta fler kambodjaner skulle vara att tillämpa textilindustrins standard i andra delar av ekonomin.

LÄS MER: Johan Norberg: "Slutenheten gjorde nästan slut på Nya Zeeland"

Textilarbetarna är förstås fortfarande fattiga med våra mått mätt, men det är den första generationen kambodjaner som kan ge sina barn tillräckligt med mat och sätta dem i en riktig skola. Om textilindustrin får fortsätta att frodas och ekonomin växa kommer deras barnbarn med lite tur växa upp till bloggare och instagrammare som aldrig behöver se fattigdom i vardagen.

+ "Ansvaret är vårt", Stadsteatern. Den starka monologen om politisk sanning och konsekvens är tillbaka, med en makalös skådespelarprestation av Robert Fux.

- Ordmärkare. Nej, Åsa Romson är inte så duktig på att hitta de rätta orden, men är det någon som verkligen tror att hon ville förringa 11 september-terrorn? Släpp ordmärkningssargen och kom in i sakfrågematchen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro