ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fawkes är en ironisk symbol för frihet

Johan Norberg · 6 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013
Johan Norberg: Fawkes är en ironisk symbol för frihet

Johan Norberg: Fawkes är en ironisk symbol för frihet


klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: En kritvit ansiktsmask med ett hånfullt leende, en svart, uppåtvriden mustasch och ett bockskägg. Vi har vant oss vid denna symbol för protester mot överheten. De senaste åren har den burits av personer i Occupy-rörelsen, under den arabiska våren, av libertarianer och pirater och hackerkollektivet Anonymous. Och vi såg den särskilt mycket nu i veckan, den 5:e november, som är Guy Fawkes-dagen. 

Det är nämligen Fawkes masken föreställer, efter att en anarkistisk hjälte bar den i kampen mot en fasciststat i Alan Moores storslagna serieroman ”V for Vendetta” och filmen med samma namn. Därmed är det den mest osannolika frihetssymbolen sedan radikaler började ha Che Guevara på tröjan – den kubanske revolutionären som satte socialdemokrater och homosexuella i arbetsläger.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro