ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fel att handla med barn på börsen – tänk om det blir en börskrasch

Göran Greider · 30 Maj 2016
Uppdaterad 30 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Ska det handlas med barn på börsen? Frågan kom upp under SVT:s partiledardebatt i söndags kväll och det var överraskande nog statsminister Stefan Löfven som tog upp den. Plötsligt lät han som en stark motståndare till idén om vinster i välfärden. På den borgerliga kanten blev centerledaren Annie Lööf oerhört upprörd över ett språkbruk som hon ansåg inte anstår en statsminister. Hon ryggade uppenbarligen tillbaka inför det krassa påståendet om att det ska handlas med barn på börsen.

►LÄS MER: Göran Greider: Det är inte stökigt i förorten – det är stökigt i Sverige

Men faktum är att det är vad det handlar om. Friskolekoncernen Academedia ska introduceras på börsen. Olika hågade spekulanter har redan visat sitt intresse för att köpa aktier – till och med den statliga andra AP-fonden, som alltså förvaltar våra egna pensionspengar. Det senaste året har koncernen dragit in över åtta miljarder i intäkter. Vad är det för pengar? Svar: Det är skattepengar. Nuvarande ägare av ett stort antal friskolor i Academediakoncernen är Wallenbergs riskkapitalbolag EQT (där för övrigt Pär Nuder är rådgivare). Den vinst bolaget gör på försäljningen kommer direkt från dina och mina skattepengar.

Men det är intressant att även marknadsförespråkaren Annie Lööf ogillar att man sätter ordet barn i samband med ord som handla och börs. För det är vad som händer när saker och ting hamnar på marknaden: Värdet av det tenderar att degraderas. Marknaden vet ju allt om priser, men intet om grundläggande värden. Vi vänder oss alla spontant emot tanken att ord som barn och skola ska förknippas med ord som handel och pris. Det känns på djupet fel. Och när det sker – ja, då tenderar värdet av själva utbildningstanken i sig att degraderas. 

Jag talar då inte bara om de praktiska problemen: Vad händer vid en börskrasch? Ska skolorna då slå igen? Antagligen får då stat och kommun ta över verksamheterna i alla fall. Bara så länge vinster kan göras på en verksamhet har den i marknadens ögon ett värde. Sådan är marknadens natur och om det är inte mycket att säga. Marknadsmekanismen gör en massa nytta i samhället, givetvis, det är inte det. Men att mer och mer läggs i händerna på denna marknad förändrar karaktären på verksamheter som de flesta känner borde stå fria från den mekanismen.

LÄS MER: Göran Greider: Därför behövs fler män i barnomsorgen

Frågan som dök upp i partiledardebatten är egentligen vår tids stora fråga: Hur mycket i samhället ska marknadifieras? Jag fascineras av att även marknadsförespråkare känner av det obehagliga i att barn och skola förknippas med priset på aktier. 40 kronor per Academediaaktie tros för övrigt priset hamna på. Kommer den evigt växlande aktiekursen på dessa friskolor att stå på koncernens hemsida framöver?

+ Äppelträd och körsbärsträd blommar i min trädgård nu. Att stå under dem är att förnyas som människa.

- När Isabella Lövin kritiseras för att hon inte borstat håret inför en presskonferens är feminismens år noll här.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro