ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fel hudfärg – på en antirasistfest

Nabila Abdul Fattah · 3 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dom hade klätt upp sig rejält. Hennes pojkvän och hans bästa kompis skulle uppträda och dom skulle dit för att kolla på. Det skulle vara ett antirasism-evenemang. Kul, tänkte dem.  När de väl står vid dörren stoppas de. ”Vad är ni för några och vad gör ni här?”

Vakterna ansträngde sig inte för att försöka dölja att de inte skulle få komma in genom att fråga om leg, säga att det är endast medlemmar som får komma in eller att klaga på deras kläder. ”Vad är ni för några och vad gör ni här?”  

Killen svarade ”jag är här för antirasismgrejen, min kompis ska uppträda.”  ”Vi måste veta vad för sorts människor vi släpper in.” säger vakten.

En svensk man i shorts går förbi utan några problem och förnedringen stiger ännu ett snäpp. Dom skämdes. Folk tittade och de kände sig utpekade som de hemskaste människorna på jorden som inte ens kunde komma in på en klubb.  På ett antirasism-evenemang.

Där inne står dom som ska kämpa för ett Sverige utan rasism och diskriminering och utanför står människor och blir diskriminerade.  Dom hade åldern inne, de hade dom rätta kläderna, det var inte medlemskväll, dom var inte för fulla eller odrägliga. Dom hade bara inte rätt hudfärg.

Tjejen går ut, hon har för mycket stolthet för att böna och be för att bli accepterad in på klubben.

Några enstaka rötägg ursäktar man det beteendet med.  Vi kan inte prata om strukturell diskriminering när det bara gäller enstaka rötägg, säger man. Ägarna är ju invandrare, är en annan ursäkt. Men detta har hänt för många gånger för att det ska beskrivas som enstaka rötäggs beteenden. 

Att ägarna är invandrare är också en bortförklaring, som att invandrare inte kan vara rasister mot andra invandrare.

Stureplansrasismen är ett större problem än vad man vill tala om.  Det är ett tydligt tecken på att vissa människor är önskade och vissa ska ge fan i att vistas i såna områden.  Av den enkla anledningen att invandrare sänker värdet på klubbarna.

Hans bästa kompis sa till honom senare "hade det vart en annan kväll så hade jag sagt att du fått skylla dig själv för att du är så dum och försöker komma in på en klubb på Stureplan när du ser ut som du gör. Men det var ett evenemang mot rasism. Och fem meter längre bort utövas rasism i allra högsta grad!"

Stureplansrasismen är en sluten värld som accepteras mer eller mindre att vara diskriminerande där man skiljer på människor och människor. Allt handlar om hur mycket en person är värd. Och en mörk person är värd mindre än en vit. + Mina ungar på Mixgården som vägrar att ge upp deras fritidsgård utan en kamp.

– Politiker som låter barn och ungdomar betala finanskrisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro