ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fel saker krävs av sportjejerna i tv

Claes Runheim · 27 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skriver man om kvinnliga sportjournalister måste man vara medveten om konsekvenserna. Det är jag. Några kommer att anse att denna text är ett bevis på att jag känner mig hotad och har svårt med konkurrensen. Någon kommer tro att jag är rädd. Inget kan vara mer fel. Jag känner mig inte hotad. Jag eftersträvar konkurrens på alla plan och jag är allt annat än rädd.

Att det blir fler kvinnor inom sportjournalistiken i tv borde vara bra. Tyvärr blir det sällan bra. Problemet är, att som tjej får du inte jobb i tv-rutan om du är ful som stryk men kan allt om sport. Är du däremot snygg och stylad för premiär, då kan du lätt få jobb. Även om du kan noll om sport.

Tv-kanalerna vill ha tjejer i sportsändningarna, men de är ointresserade av huruvida det finns någon kunskap eller ej. Ytan är viktigast. Tjejerna som jobbar med sport i tv känner till detta. De vet att de måste vara snygga. De får inte vara tjocka och fula. När en del av dem dessutom känner att de egentligen inte har kunskapen om ämnet måste pressen bli outhärdlig. Många av dem används tyvärr enbart som kuttersmycken. Om det är jämställdhet år 2007, då är jag Johnny Puma.

Att besitta kunskaper om idrott borde vara ett krav om man ska jobba med sport i tv. För killar är det oftast det. För tjejer är det sällan det.Många tjejer är där av två anledningar. Det är politiskt korrekt och det är bra med snyggingar i tv som tittarna kan vila ögonen på. Jämställdhet år 2007 var det.

Det kryllar av exempel på hur ytan är allt och kunskapen ingenting. Om man inte har en aning om vem Håkan Loob är, ja, då kanske man inte ska jobba med hockey i tv och göra intervjuer med Håkan Loob. Om man inte vet var straffområdet ligger på en fotbollsplan och heller inte om det finns fler än ett, ja, då kanske man inte ska jobba med fotboll i tv. Jag har sett och hört det alldeles för många gånger. Ändå är reaktionerna överdrivet positiva vid direkt dåliga insatser. Samt alltid citat av arten, ”modigt att satsa på en tjej” och ”bra utefter förutsättningarna”! Förutsättningarna, är de överhuvudtaget intressanta? Svaret är nej.Låt mig vara extremt tydlig. Jag är inte mot kvinnliga sportjournalister. Men ingenting kan få mig att ändra uppfattning i sakfrågan. Själv skulle jag till exempel aldrig få jobb som nagelskulptör eller ortoped. Jag är nämligen illa påläst på de områdena. Till sist: det är många fnittrande kärringar i tv-sportvärlden nuförtiden. Förlåt, ursäkta, så får man inte skriva. Jag tar om. Det är många tråkiga gubbar i tv-sportvärlden nuförtiden. Det var bättre. Så får man skriva.

+ Lidingöloppet.

– Mjölksyra i Abborrbacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro