ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Feminismen måste fatta att "vita män" inte alltid har mer makt

Lisa Magnusson · 4 Jan 2017
Uppdaterad 4 Jan 2017

Får jag önska mig något så vore det att feminismen gjorde sig kvitt den fullständigt felaktiga föreställningen att det är okej att vara fientlig mot "vita män". Vi borde inkludera dem i stället, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Feminismen är så missförstådd, särskilt av dem som behöver den allra mest. Ja, jag talar om helt vanliga män.

För kvinnor är verkligen missgynnade som grupp, men det känner vi ju redan till. Det är något som diskuteras hela tiden. Det är det som har blivit synonymt med feminism.

Samtidigt: Vilken grupp är det som nu ligger ohjälpligt efter här i tillvaron? Jo, män. De har sämre skolbetyg och utbildar sig i betydligt lägre grad. Deras traditionella yrken – inom industrin – har blivit överflödiga.

De har sämre kontakt med sina barn och missgynnas i vårdnadstvister. De utsätts oftare för våld, och om det är några som verkligen har anledning att vara rädda när de går hem från krogen om natten så är det män.

Det går att utläsa ett helt liv i statistiken, och sorgligast av allt är att den vanligaste dödsorsaken för män under 44 är självmord. 91 män dör för egen hand varje månad. Det är ofattbart många.

Redan som små barn får vi lära oss att manlighet är synonymt med styrka. Ett av de största feministiska missförstånden är att det därför är glassigt att vara man, för det är det inte.

Givetvis bågnar många under tyngden av att försöka leva upp till idealet, för precis som kvinnor är män bara människor. 17 procent av männen har dessutom ingen enda vän som de kan prata med, enligt Statistiska centralbyrån.

Nu känner jag ända hit hur feministiska ögon rullar över dessa rader, med rynkade bryn:

”Men hallå, Lisa? Det du beskriver är givetvis tråkigt. Men kvinnor tjänar fortfarande mindre än män, och tas inte på lika stort allvar. Standardlösningen för den som blir förbannad på en kvinna är att reducera henne till en kropp, och hennes juridiska rätt till den kroppen kan hon aldrig ta för given, fastän den borde vara självklar. Män är överordnade, och i synnerhet då vita män.”

Jag förstår den invändningen. Men ni vet väl vad som händer med de vita männen som hamnat på efterkälken, när feminismen ger dem fingret? Ni vet väl vilka som då välkomnar dem?

Jo, extremhögern. Där behöver dessa män inte ha mer än sin ljusa hy för att få vara med. Där hånas de inte för sin olycka. I stället får de veta att den är invandrarnas fel. Och kvinnornas. Och kulturelitens.

Får jag önska mig något så vore det att feminismen gjorde sig kvitt den fullständigt felaktiga föreställningen att ”vita män” alltid har mer makt, och att det därför är okej att vara fientlig mot dem.

Vi borde inkludera dem i stället. Göra oss måna om att förklara att det är det outtalade patriarkala kontraktet det är fel på. Inte oss. Och inte dem heller, för den delen. De har ju bara fastnat i en position som är minst lika hopplös som kvinnornas.

För om själva syftet med feminismen är att frigöra oss från könsrollerna, så måste vi också inse att vi alla är ohjälpligt sammanlänkade, och att männens frigörelse därför också är vår.

+ I Frankrike har man tidigare förbjudit plastpåsar. Nu är det engångsmuggarna, -besticken och -tallrikarnas tur. Bravo! Plasten gör en enorm skada, inte minst på havsmiljön.

– I Sverige tillsätter man en utredning för att se hur många plastpåsar som säljs, så att siffran kan analyseras, i syfte att minska användningen om åtta år.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro