ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fifty shades-hatarna är lika platta som Ana Steele och Christian Grey

Lisa Magnusson · 17 Feb 2015
Uppdaterad 18 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland tänker jag att internet är för stort. Man tvingas krympa sitt nät för att kunna hantera det, klicka ihop sig i små gemenskaper. Det blir lätt rundgång. Ett perspektiv går från att vara ett sätt att se saker och ting till det enda sättet.

Detta är inte minst tydligt i de politiska myter som vunnit mark de senaste åren. De är på ytan olika, men präglas alla av en närmast biologistisk tanke som betonar omöjligheten att mötas över gränserna: Invandrare är helt olika svenskfödda och passar inte här, vita kan aldrig sätta sig in i svartas situation, män är från Mars och borde bara hålla käft.

Med tanke på de onyanserade tiderna är det intressant att en av de största bioframgångarna på länge heter "Fifty Shades of Grey", ordagrant översatt: Femtio nyanser av grått. Såväl högerkristna som vänsterfeminister piskade upp stämningen redan innan filmen haft premiär. Jag vet inte om de sett den än. Förmodligen inte, eftersom de unisont uppmanat till bojkott.

"Femtio nyanser..." baseras på boken med samma namn och handlar om studenten Ana Steele som, för universitetstidningens räkning, intervjuar den jätteframgångsrike entreprenören Christian Grey. Tycke uppstår. Men inte utan komplikationer! Hon är en romantisk oskuld, han en bdsm-utövare.

Protesterna handlar dock inte om att de är så erbarmligt endimensionella att de verkar gjorda av papp snarare än kött och blod, utan om deras erotiska övningar i form av fastbundna händer, kittlande fjädrar och snärtande piskor. Kvinnomisshandel och våldtäkt, hävdar de högljudda hatarna.

Men rollfigurerna gör upp om allt in i minsta detalj, våldet är en fiktion även inom fiktionen. Det är det tydligast samtyckande sexet någonsin i kommersiell spelfilm. Och jag tror mig förstå varför den slagit försäljningsrekord på bara några dagar.

Ana är oansenlig, klantig, klär sig illa, bor fult, har noll koll på sex. Ändå ser han henne, åtrår henne. Dessutom är han skitsnygg. Kvinnorna i biopubliken flämtade förtjust när han äntligen drog av sig tröjan.  Vem vill inte ha någon som lagt fram huvudvärkstabletter på nattduksbordet när man vaknar bakis? Som ger en väluttänkta presenter, går ned på en jämt, dyker upp och räddar en i ett privatplan när man tröttnat på att umgås med sin familj? Och som därtill är så rik att man varken behöver tänka på jobb, städning eller pengar?

Problemet är inte att Christian går över hennes gränser, utan att hon gör det. Man ser det i hennes ögon när hon gråtande räknar slagen i den sista av de få sexscenerna; insikten om att hon begår våld på sig själv för en fantasi om en prins som kanske inte ens finns. Aldrig förr har Hollywood så tydligt gjort upp med sin egen myt om att romantik är när en kvinna ger upp allt för en man bara för att han är galen i henne.

+ Minskad smittspridning. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill nu göra det lättare för missbrukare att byta smutsiga sprutor mot rena, i enlighet med experternas rekommendationer. Detta kommer att rädda liv.

- ”Rid ned de svartklädda!” Ett tiotal personer skadades när polisens rytteri galopperade rätt in i folkmassan i samband med en demonstration i Malmö i somras. Ett livsfarligt tilltag, men alla anmälningar lades ned. Först efter att utomstående poliser lagt sig i tog internuppredarna upp saken.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro