ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Filip och Fredrik kan göra tv med hjärtat

Hillevi Wahl · 14 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter ett enda avsnitt av TV4:s nya storsatsning Biggest loser – Sverige så är jag beredd att spänna fast hela tv-teamet på en motionscykel och tvinga dem att trampa tills de kräks. För det här är sådan menings­lös förnedrings-tv. Deltagarna tvingas stå med bara överkroppar till allmän be­skå­dan, som fastspända i en modern skampåle.

Och som vanligt sitter det en hoppetossa, någon personlig tränare i Hollywood, gubevars, och säger att det här är väldigt enkelt: "Det handlar bara om kalorier in och kalorier ut! Precis efter ett osentimentalt, men gripande inslag där 24-årige Mattias berättar om hur dåligt han mådde som barn, och att maten var hans enda sätt att dämpa ångesten.

Man hade kanske väntat sig att man skulle kalla in en beteendevetare där men i stället tvingas Mattias springa och cykla och trampa och trampa tills han gråter och snyftar i närbild och till slut bryter ihop och ramlar ihop i en hög. Som ett straff, för att han är tjockast.När smala, sockersöta Jessica Almenäs sedan utbrister ”Nu har ni verkligen nått botten”, så tänker jag att vad fan vet du om att nå botten? Vet du över huvud taget någonting om hur svårt det kan vara, att vara människa?

Men lika provocerad och sorgsen över hur illa deltagarna behandlas i Biggest loser, lika lycklig blir jag när jag ser första avsnittet av Filip och Fredriks nya datingserie "Lite sällskap" i Kanal 5.

Dessa grabbiga spelevinkar lyckas återigen plocka fram ett gäng annorlunda människor och får oss att älska dem.

Som Nina, som inte tycks ha något "filter" i huvudet, utan låter allt hon tänker komma rakt ut genom munnen. Det är minst sagt fascinerande och häpnadsväckande – men vilken underbart skön människa!  

Eller den synskadade Hans-Göran, ena halvan av ”Samlarbröderna” som inte har haft en kvinna på 35 år och säkert skulle ha kunnat bli förnedrad av vilket annat dating- eller ordning-och-reda-serie som helst i tv. Nu får vi i stället se en varm och kärleksfull bild av en märklig man med ett stort hjärta.

De får det att se så enkelt ut, Filip och Fredrik, det där med att göra tv med hjärtat. Det är synd att det inte finns fler av dem i tv-världen.

+ Liv Strömquists briljanta seriealbum där hon gör upp med ”De fyras gäng”, fyra vita manliga känslomässigt störda komiker.

– Christina Jutterströms memoarer är en skrämmande empatilös berättelse om hur hon valt arbetet framför barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro