ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Finns bara ett starkt skäl att rösta på Clinton: Trump

Johan Norberg · 2 Nov 2016
Uppdaterad 3 Nov 2016

Det finns flera skäl till varför Hillary Clinton är olämplig som president. Men i år är hon bara det näst värsta som kan drabba USA, skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Med tanke på att Donald Trump verkar ha antingen förolämpat eller tafsat på varje potentiell väljargrupp är det häpnadsväckande att det just nu ser ut som dött lopp mellan honom och Hillary Clinton i nästa veckas amerikanska presidentval. Särskilt i Sverige kan få begripa att en så erfaren och oförarglig politiker som Clinton kan väcka så mycket motvilja.

Men hon är en närmast arketypisk företrädare för eliten ett valår då allt handlar om avskyn mot etablissemanget. Hon har redan suttit i Vita Huset i åtta år, inte bara som presidentfru, utan också som arkitekt till en hel del politik. Därefter senator och utrikesminister. Många av de skandaler som drabbar presidenter mot slutet av deras karriär är ikapp henne redan före valet. Där vissa ser den mest välmeriterade presidentkandidaten någonsin ser andra därför den mest komprometterade. Det gäller särskilt det väloljade maskineri där Clintondynastin drar in miljarder från finansintressen och utländska potentater genom att spela på gråzonen mellan personlig access och politiska gentjänster. Nästan en tredjedel av de egna, demokratiska väljarna anser att hon borde ha åtalats för den privata e-postserver där hon även hanterade hemligstämplade mejl, och kunde radera allt hon inte ville att allmänheten skulle se.

►LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA

Clinton uppfattas som en dryg besserwisser. En del av detta är klassisk sexism – när en kvinna eftersträvar makt ser det värre ut. Just det är snarare ett argument för henne. Efter så många maktfullkomliga män kan det väl vara dags för en maktfullkomlig kvinna? Men det beror också på hennes ovanifrånlösningar på allt hon ser som problem, och den där attityden att alla som inte håller med är dumma eller konspiratörer. Hon har rätt och har alltid haft rätt, även när hon lämnar en rykande katastrofzon efter sig. Hur mycket hennes medarbetare än bönar och ber kommer ordet förlåt aldrig över hennes läppar. Ursäkter ”är hennes Akilleshäl” som en av dem sagt.

Det hjälpte inte att Clinton i ett läckt mejl menar att politiker måste ha både ”en offentlig och en privat position”, för om de vet vad som egentligen sägs ”blir folk lite nervösa”. Det har hon gett många prov på. När maken Bill var president var hon frihandlare, men gick emot frihandeln under valkampanjen 2008 för att få med sig facket. Som utrikesminister blev hon återigen frihandlare bara för att bli emot igen lagom till denna valrörelse. I ett annat läckt mejl framgår det att hon i hemlighet fortfarande är frihandlare.

►LÄS MER: Tio frågor som avgörs i USA-valet

Denna oaptitliga sörja av arrogans, cynism och korruption gör Clinton extremt olämplig som president. Det finns bara ett starkt skäl att rösta på henne. Som komikern P J O’Rourke uttrycker det: I år är Hillary Clinton det näst värsta som kan drabba den amerikanska republiken.

+ Gary Johnson Amerikanerna kan rösta på libertarianen Gary Johnson i årets val, som både gillar personlig och ekonomisk frihet, både invandring och frihandel, fri abort och låga skatter.

– Vad vi tittare vill ha När man inte bjuder på förolämpningar, korruption eller sextrakasserier är det väldigt svårt att få någon att intressera sig för sin presidentvalskampanj.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro