ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Fira en vegetarisk jul – för djurens och hälsans skull

Metro · 15 Dec 2015
Uppdaterad 15 Dec 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Minns ni avslöjandena om vanvård av grisar häromåret? Dessa tappra djurvänner har än en gång dokumenterat förhållanden på många grisfabriker, och hittade exakt likadana förhållanden som då. Grisarna lever i samma misär i dag: Det är trångt och smutsigt, det är skadade och döda grisar.

Verkligheten bakom julskinkan: De omkring 2,6 miljoner grisar som slaktas i Sverige varje år får inte se dagsljus förrän de förs till slakteriet. De har ingen som helst möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, till exempel att suggan bygger bo då hon ska föda. Uppfödningen sker i stora stallar, där de definitivt inte kan böka. De har ingenting att sysselsätta sig med. Grisarna får mat två till tre gånger om dagen och det blir dagens höjdpunkter. Trängsel och konkurrens leder till stor stress före och under utfodringen.

Det är förfärligt att många fortfarande ser det som en orubblig tradition att äta skinka och annat kött på julafton trots att det orsakar lidande och död för grisar, samt svåra sjukdomar för människor. Hälften av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar, vilka till stor del orsakas av animalisk kost.

Låt julen bli en fridens högtid istället för en blodig – prova att fira en vegetarisk jul. Det tjänar alla utom köttindustrin på.

Henrik

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro