ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fixa böcker till skolan i stället, Jan Björklund

Nabila Abdul Fattah · 7 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jan Björklund står för mycket. Men hans mest kända uttalande rör endast max 200 personer i detta nio-miljonssland. Jag har följt denna så kallade "burkadebatt" ett tag nu och ju mer svar jag söker desto mer frågor får jag fram.

Fråga nummer ett är om en minister verkligen ska ha som profil att bara fokusera på någon promille av landets befolkning?

Fråga nummer två är om han skulle kunna visa mig någon i Sverige som går runt med just burka. Själv har jag bara sett hijab och niqab.

Fråga nummer tre är om ett förbud nu kommer till skott "för att det måste finnas en dialog" och "man måste kunna se varandra" under undervisning, hur kommer detta då drabba alla blinda i landet samt alla som har undervisning på distans där det enda kommunikationsmedlet är internet?

Fråga nummer fyra är vad konsekvenserna ska bli om man går runt med det som Björklund kallar för burka i skolan. Ska folk få ta sig den rätten att dra av henne tyget som täcker henne, vilket jag sett hända alltför ofta just nu med tjejer som bär niqab. Eller ska de få böter av snuten? Ska de bli relegerade från skolan och utestängda från samhället så att politiker kan börja klaga på att vissa inte vill integrera sig?

Fråga nummer fem är om han inte tror att fler människor kommer att ta på sig niqab som ett politiskt ställningstagande?

Fråga nummer sex är vem fan han är att bestämma över en annan människa vad hon ska ha på sig för kläder för att göra honom lugn. Och vart har alla feminister tagit vägen i denna debatt?

Och den slutgiltiga frågan: Tycker du att det är ett lyckande att hacka ner på tjejers klädesplagg i stället för att fokusera på att förbättra skolor med för många elever och utbrända lärare? Lägg i stället energi på att förbättra skolor som inte har råd med skolböcker så man ger ungarna papperskopior, jobba mot mobbning med mera.

Yttrandefriheten och religionsfriheten verkar visst lysa med sin frånvaro när det kommer till tjejer som ger Jan Björklund kalla kårar. Vad sägs om att faktiskt prata med någon av dem så ska du se att er kommunikation kommer gå helt utmärkt.

Om du ska kritisera tjejerna, Björklund, kan du väl börja med att ta reda på vad det faktiskt heter. Och nej. Du är ingen Messias som ska rädda de stackars förtryckta muslimska flickorna genom att strippa ner dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro