ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Flaskvatten eller snuskvatten?

Tina Schüler · 2 Okt 2007
Uppdaterad 1 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Har ni också läst i dagspressen hur man debatterar flaskvatten i klimatfrågan? Vad säger ni – ska vi bojkotta flaskvatten? Eller … ska vi kanske ta bort de bekväma skygglapparna och se sanningen i vitögat?

I naturen funkar det så att allt har sin funktion. Ta ett träd, till exempel. Det behöver vatten, jord, luft och små djur för att fungera. Det levererar syre, frukt (det vill säga färdigmat till människor och djur), det ger skugga, fukt, värme och är bostad för många … tänk efter. Trädet står på samma plats, spekulerar inte om markpriser, tar till vara på både näring och återhämtningsperioder och ger tillbaka med råge för vad det tar i anspråk. Känner vi igen oss?

Eller vill vi ha feststämning varje dag, vara höga konstant, sova så lite som möjligt och få största avkastning för minsta möjliga insats, utan att behöva tänka varken före, under eller efter? Går det kanske in mer än vi ger ut? Vi stressar oss själva. De små grå har nog blivit urblåsta när vi tror att vatten tappat på flaska är en stor grej att oroa sig över.

Kolla in: Flaskvatten som kommer ur naturlig källa fylls på flaskor och transporteras till butikerna. Vatten är något vi behöver. Okej. Så till andra flaskor: öl, läsk, vin, sprit … Produkterna kommer inte ur naturlig källa. Råvarorna till dessa produkter ska först odlas (förbrukar vatten, näring och energi), sedan skördas eller framställas (energiförbrukning).  Sedan ska råvarorna transporteras till fabrikerna för vidare förädling (hur många lastbilar har vi här?). Sedan ska de förädlas till något som våra kroppar (erkänn) mår dåligt av (hur korkat låter det?) Jag menar, hur många av dessa produkter har något med vad vi är skapta för att göra?  Hur ofta har vi funderat på hur mycket de transporterna och sjukdomskostnaderna, lidanden för konsekvensvåld, död och allmänt förfall dessa för kroppen otjänliga drycker kostar oss? Lägg till all annan så kallad mat som egentligen bara är ”gomsmörja” och otjänlig för kroppen. Det är energi ut hela vägen!

Kan det vara så att klimatfrågan är så känslig för de tabubelagda marknaderna att syndabockar nu skapas … för vilken gång i historien, om man får fråga? Se upp och tänk själv! Tänk före, under och efter … En röst för källvatten på flaska. För min del får ni sedan gärna fortsätta att diskutera andra flasktransporter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Schüler
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro