ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fler borde få sina fiskar varma

Göran Greider · 29 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Har det varit drevjournalistik som kännetecknat skriverierna om LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin? Jag tillhör dem som kastade en av de första stenarna i början av förra veckan då jag menade att hon borde avgå. Mitt argument är att skulle hon sitta kvar – ja då skulle hon få mycket svårt att med trovärdighet försvara LO-medlemmarnas intressen. När jag hävdade det där fick jag förstås en hel del ilskna mail och kommentarer från folk inom arbetarrörelsen, som tyckte att jag ställde upp på drevjournalistik.  Och visst: det finns i sådana här lägen alltid ett stort mått av medialt vansinne, eller i vart fall extrem ensidighet. Exempelvis borde även representanterna från Svenskt Näringsliv som satt i AMF:s styrelse ha fått sina fiskar varma. Men då är problemet att dessa i sin ideologi naturligtvis inte har mycket att invända mot extrema pensions-utbetalningar eller bonussystem. Det vill ju i grunden ha det så här! Det vill däremot inte LO. Därför faller den moraliska domen hårdare över LO och så måste det vara. In i det sista, även när dreven går som värst, är det viktigt att försöka hålla isär sak och person. Wanja Lundby-Wedin har jag träffat då och då och utan att känna henne närmare har jag alltid uppfattat henne som en ärlig person, äkta i sitt engagemang för de solidariska idéer som arbetarrörelsen har. Det är viktigt att säga. Problemet ligger på en annan nivå: Hon, liksom även andra LO-representanter som suttit med i AMFs styrelse, har helt enkelt misskött det uppdrag de har från medlemmarna. Visserligen är det inte LO som uppfunnit den typ av tygellös kapitalism som drivit fram bonussystemen; det handlar om en trettioårig process där arbetsgivarna fått allt mer makt och löneskillnaderna blivit allt större och där den finansiella sektorn blåsts upp mist alla proportioner.   De riktigt obehagliga mediedreven inriktar sig enbart på enskilda individer och vägrar se större sammanhang. Men jag tror och vet att upprörda LO-medlemmar ser längre än så och verkligen urskiljer dessa större sammanhang. Ilskan och besvikelsen handlar helt enkelt om att deras egna företrädare inte förmått leva upp till sina ideal, de ideal som i slutändan är det enda vi kan sätta emot en tygellös och amoralisk kapitalism. Den ilska som drevet hämtar energi ur bygger jämlikhetens värden.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro