ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Fler förtjänar en andra chans att få gå en högre utbildning

Malin Påhls · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
"Vi anser att urvalet till högre utbildning, förutom grundläggande behörighet, även ska utgå från två enkla principer: potential att bli en skicklig utövare inom sin akademiska disciplin och motivation att genomgå den långa utbildningen som krävs för att nå dit."

"Vi anser att urvalet till högre utbildning, förutom grundläggande behörighet, även ska utgå från två enkla principer: potential att bli en skicklig utövare inom sin akademiska disciplin och motivation att genomgå den långa utbildningen som krävs för att nå dit." Foto: Kalle Assbring


Vi behöver ett antagningssystem till högskolan som öppnar dörren för de med mer ambition och motivation än vad deras gymnasiebetyg visar, skriver Malin Påhls, ordförande Saco studentråd.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagens antagningssystem till högskolan är stelbent och labyrintlikt. Vi vill se fler vägar in i högskolan som bättre tar till vara de sökandes engagemang, potential och motivation. Ett antagningssystem som öppnar dörren för de med mer ambition och motivation än vad deras gamla gymnasiebetyg visar.

I dag överlämnas den statliga Tillträdesutredningen till ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson(S). Här ser vi i Saco studentråd en chans till förändring så att fler kan hoppas på att bli antagna till sina drömutbildningar.

Utredningens uppdrag har varit att se över dagens antagningssystem till högskolor och universitet och ge förslag på ett öppnare och enklare system. Vi har goda förhoppningar om förslagen, men vi är oroliga över att diskussionen om breddad rekrytering kommer att hamna i skuggan av debatten om huruvida grundläggande behörighet ska kunna uppnås genom arbetslivserfarenhet eller inte.

Därför vill vi göra några viktiga medskick till beslutsfattarna som tar emot utredningen.

Vi anser att urvalet till högre utbildning, förutom grundläggande behörighet, även ska utgå från två enkla principer: potential att bli en skicklig utövare inom sin akademiska disciplin och motivation att genomgå den långa utbildningen som krävs för att nå dit. Med andra ord vill vi att alla de som förlorat hoppet om sin drömutbildning ska få en andra chans, till exempel genom antagningsprov eller intervjuer.

I Sverige baseras antagningen till högre utbildning i huvudsak på två kvoter: betyg och högskoleprov. Det är däremot få som känner till den tredje kvoten, så kallat ”annat urval”, där lärosätena själva avgör hur de bäst rekryterar studenter till utbildningarna. I denna tredje kvot tillsätts platserna genom exempelvis antagningsprov och intervjuer. I dag används denna möjlighet i mycket begränsad omfattning. Goda exempel visar dock på mycket bra resultat med hög genomströmning och goda studieprestationer. Kompetenta och motiverande studenter.

Saco studentråd vill därför uppmana beslutsfattare till ärlig debatt och kloka beslut. Genom att stärka den svenska högskolan säkrar ni landets framtida kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Det ska inte krävas en doktorsexamen för att göra välinformerade studieval, med förutsägbara följder. Vi vill se flera vägar in i högskolan som bättre tar till vara studenternas potential och motivation.

Låt inte denna viktiga utredning hamna i en byrålåda på Rosenbad!Malin Påhls, Ordförande Saco studentråd

pil
Fakta om debattören

• Saco studentråd representerar över 100 000 studenter, som i sin tur är samlade i 20 olika fackförbund. Tillsammans utgör de en sjättedel av Sacos (Sveriges akademikers centralorganisation) totala medlemsantal.

pil
Fakta om debatten

• Regeringen beslutade i mars förra året att tillsätta utredningen Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå.

• I uppdraget ingick bland annat att se över högskoleprovets roll, meritpoängsystemet samt analysera och lämna förslag på hur grundläggande behörighet kan uppnås genom arbetslivserfarenhet, oavsett hur den har förvärvats.

• Uppdraget ska redovisas senast idag.

Källa:  Statens offentliga utredningar

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Påhls
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro