ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fler kvinnor borde ta efter du Châtelet

Boris Benulic · 31 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När hon tvingades närvara vid hovet i Versailles stördes hon ständigt av adelsmän som ville flörta och förföra. Hon utmanade en av dem på duell som slutade oavgjort – båda föll ihop utmattade. I fortsättningen fick hon vara i fred med sina böcker.Jag läser klart biografin om den duellerande kvinnan – den märkliga Emilie du Châtelet – samma kväll som det sista avsnittet av dokumentären om Feministiskt initiativ visas.Emelie kom från en av Frankrikes finaste familjer – en av dem som haft adelsprivilegier i mer än 300 år – men hon vägrar att anpassa sig till konventionerna. Hennes håg står till naturvetenskaperna och filosofin. För att få frid gifter hon sig och får två barn, men ganska snart tar hon sig älskare (med makens goda minne) som hon kan diskutera sådant som är viktigt med.Hennes förhållande med Voltaire förvandlar honom från en lättsam och vasstungad poet till en frän och fräck samhällsdebattör (han klagar dock i brev på hennes sexuella hunger som tär på hans krafter). Under åren som följer skriver Emelie texter som pekar framåt mot upptäckten av den infraröda strålningen, men framförallt mot Einsteins insikt om relationen mellan massa och energi: E=mc2.Emelie dör 1749 vid 43 års ålder några dagar efter att ha fött sin senaste älskares barn (hon håller dock ut tills hon fått klart översättningen av Newtons Principia Mathematica).Hela hennes liv har varit en kamp mot patriarkatet. Men i den kampen begär hon inte nåd, och ger heller ingen sådan. Hon väljer män som respekterar och förstår henne. Jag tycker att många fler kvinnor i dag ska göra en Emelie du Châtelet, vårt samhälle och världen behöver det.Men visst, för min del får kvinnor gärna linda in sig i rosa täcken och tillbringa all sin vakna tid med att baka bullar och föda barn, om de nu trivs med det – det vore mig fjärran att föreskriva folk hur de ska leva. Men vad jag inte riktigt kan förstå är den där mellanpositionen som jag ser utvecklas i dokumentären om Feministiskt initiativ: tanken på att stat och lagar ska göra livet lättare för de kvinnor som valt att dela morgontidning med slöa Kronblommar.Om man är missnöjd med sin makes syn på jämställdhet och han vägrar ändra på sig får man väl skilja sig och inte begära lagar som får honom att bete sig på önskat sätt.Det som begränsar kvinnors möjligheter i Sverige är antalet tjockskalliga män, och det antalet minskas inte med hjälp av förordningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro