ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Flugsvamp och guld är inte medicin

Johan Norberg · 4 Feb 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Mässlingen sprids nu snabbt i USA eftersom många har slutat vaccinera sina barn. De tror att vaccinet ger autism, vilket påstods i en artikel i medicintidskriften The Lancet 1998. Det lät trovärdigt. Inget är utan risker och alla vaccin kan ge bieffekter.

Men artikeln avslöjades som forskningsfusk, Lancet drog tillbaka den och huvudförfattaren förlorade sin rätt att utöva läkaryrket. Ändå lever myten kvar bland högutbildade amerikaner. Det lär oss att inga samhällen är vaccinerade mot villfarelser och pseudovetenskap. Mässlingen och röda hund har i stort försvunnit från Sverige, men då och då uppträder det i Järna, där antroposofin är mest utbredd. Det är en andlig filosofi som inte tror på vaccin, men väl på homeopati – tron att man avlägsnar symptom genom att ge patienten en extremt utspädd dos av det som skapar symptomen. Det bygger på ”ockulta forskningsresultat” som en antroposofisk läkare uttrycker det. Mer Harry Potter än skolmedicin.

Men antroposofiska Vidarkliniken har enligt Dagens Medicin under åren fått 36 miljoner i utvecklingsbidrag och många landsting har vårdavtal med kliniken. De rödgröna i Region Skåne har just beslutat upphandla rehabiliteringstjänster med ”antroposofisk inriktning” för 4,8 miljoner. Regelverket kräver att ingen part gynnas och alla leverantörer får erbjuda sina tjänster – men nu råkar det bara finnas ett enda sjukhus som har antroposofisk rehabilitering. Samtidigt grubblar regeringen på hur antroposofiska mediciner ska klassas enligt EU-reglerna, och vissa vill att extrakt av flugsvamp och destillerat guld ska läkemedelsklassas.

Pådrivande är ofta miljöpartister. Som flera MP-företrädare varnade häromåret har MP:s vurm för det naturliga och alternativa ”på ett olyckligt sätt inneburit acceptans och främjande av alternativmedicin som till och med kan vara skadlig eller är ren humbug.” Jag brukade hoppas att MP skulle lära socialdemokrater ett och annat om frihet, men de verkar mer inflytelserika när det gäller flum.

Den som är orolig kan titta på hur Sverige agerar i EU-omröstningar om att godkänna modifierade grödor. Tidigare har Sverige alltid följt de vetenskapliga rekommendationerna. Men sedan den rödgröna regeringen tillträdde lägger Sverige ned sin röst för att MP ogillar tekniken. Zofia Kurowska på Livsmedelsverket, Sveriges representant vid omröstningarna, har inte dolt inte sitt missnöje: ”Det här är en ny situation. Sverige har alltid gått på den vetenskapliga linjen.” Men nu har hon fått motsatta order: ”Min instruktion var att jag skulle lägga ner rösten, utan att ge en röstförklaring.”

Så har dogmatiker och mystiker tänkt i alla tider: De som ”vet” behöver ingen förklaring, för de som inte vet hjälper ingen förklaring.

+ Fleming – the man who would be Bond. Miniserien om James Bonds skapare är dramatisk som en Bondfilm och betydligt snyggare.

- Putinvänliga greker. Vi vet ännu inte om den nya grekiska regeringen kommer att sabotera ekonomin, men vi vet att den vill sabotera EU:s enighet mot Rysslands invasion av Ukraina.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro