ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Flygplanen är som Leif GW Persson

metro · 17 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Planet vobblar våldsamt på vägen upp, men mannen närmast mig säger åt mig att inte vara orolig. Han är van vid att flyga. Han har laddat upp för den fyrtio minuter långa flygresan med samtliga kvällstidningar, en lokaltidning, snus och mobiltelefonen i en lättillgänglig position, redo att knäppas på i samma sekund som det återigen blir tillåtet. Sina förbrukade tidningsdelar släpper han ner på det lediga sätet mellan oss. På en av de uppvikta sidorna står det att två män kunnat åtalas för mord tack vare Leif GW Persson, på ett annat citeras ett uttalande Leif GW gjort om svenska deckare, på en handlar det om Leif GW:s hälsa. Man kan säga att flygplan är transportmedlens motsvarighet till Leif GW Persson. Vilken fråga det än gäller, vilket problem som än ska diskuteras, lyckas de alltid hamna i debattens mittpunkt. Vilka är 2000-talets största världspolitiska frågor? Klimathot och terrorism. Vilket fordon står i centrum i båda fallen? Bussar har varit utsatta för terrordåd i decennium utan att något diskussion uppstått. Man får fortfarande ha med sig vad man vill ombord på en buss. Läppstift, nagelklippare, handeldvapen. På långfärdsbussar kollar ingen vad man lägger i bagageutrymmet. Du kan komma med stirrig blick, svetten forsande och en stor tickande väska. Busschauffören kommer inte ställa några frågor.  Bara han får hålla upp bagageluckan är han nöjd. Det är det enda han är noga med i det här livet. Och vad gäller miljön kan man åka bilar och båtar utan att folk gör någon större affär av saken. Tar man däremot flyget väcker man sina medmänniskors oro. Bryr du dig inte om vår jord, bryr du dig inte om våra barn, frågar de och de skakar ens axlar och gråter och läpparna fladdrar och ögonen poppar ut ur sina hålor. Svara mig, varför avskyr du barn, svara mig säger jag. Det är som att mänskligheten ännu inte helt smält att vi numera har flygande föremål under vår kontroll. Vi vet att vi inte borde vara uppe i luften egentligen. Terror och konstigt väder är straff för att vi överträtt våra befogenheter. Lite som med Leif GW. När min reskamrat läst klart alla sina tidningar lutar han sig tillbaka i sätet och sluter ögonen. Emellanåt gör han små ljud med halsen. Jag rör min hand lite intresserat  i riktning mot Sportbladet men då viftar han bort mig och säger att han kanske tänker läsa den igen snart.  + Romantico effe emme. En radiostation jag hittat med bara latinska kärlekslåtar. – Uttrycket ”så när”. Används enbart av fotbollskommentatorer. De gillar det å andra sidan så mycket att de säger det hela tiden. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro