ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Flyktinginvandringen minskar radikalt – nu måste anhöriga få komma till Sverige

Viktor Banke · 28 Dec 2016
Uppdaterad 28 Dec 2016
Familjerna är splittrade på obestämd framtid och det är den svenska riksdagen som bestämt att det ska vara så. Samma riksdag måste nu besluta om en återgång till de tidigare reglerna. Vissa saker gör man helt enkelt inte mot människor, skriver Viktor Banke.

Familjerna är splittrade på obestämd framtid och det är den svenska riksdagen som bestämt att det ska vara så. Samma riksdag måste nu besluta om en återgång till de tidigare reglerna. Vissa saker gör man helt enkelt inte mot människor, skriver Viktor Banke. Foto: Metro/TT


Den svenska regeringen föreslog dessa förändringar och den svenska regeringen bör nu snarast föreslå en återgång. Vissa saker gör man helt enkelt inte mot människor. Ge familjerna andrum, skriver Viktor Banke.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla vet att den närmsta familjen kan vara en nödvändig ficka i livet av total trygghet och visshet. Något alla barn och alla föräldrar borde ha rätt till. Kan man tycka.

Men så ser det inte ut i Sverige idag. Inte för alla. Inte för skyddsbehövande efter sommarens riksdagsbeslut om skärpt försörjningskrav för anhöriginvandring, och slopad rätt till familjeåterförening. Två förändringar som innebär att den som fått uppehållstillstånd i många fall hindras från att återförenas med sin familj här. Sina egna barn, sina egna föräldrar. Sin make eller maka. Sina syskon.

Det är lika bra att säga det rakt ut: Förändringarna innebär ett våld på rätten till att vara med sin familj. Och det drabbar människor som du och jag. Vanliga människor som levde sina vanliga liv till det ofattbara drabbade dem.

Hösten 2015 innebar kraftiga ansträngningar på det svenska flyktingmottagandet. Man kan dividera om vilka åtgärder som var nödvändiga och av vilket skäl de var nödvändiga. Man kan ha rimliga argument som pekar mot olika slutsatser. Men jag kan inte se något skäl som är bra nog för att inte låta familjer återförenas i Sverige. Det här rör alltså människor som bevisat att de är i behov av skydd på grund av krig eller annan förföljelse.

Det är inte hösten 2015 längre. Den svenska flyktinginvandringen har minskat radikalt. Det som under 2015 var 162 877 asylsökande, kommer inte ens att vara 29 000 under 2016. Andrummet är här, och nu måste vi fråga oss vad det ska användas till. En första fråga bör vara på vilket sätt familjemedlemmar till skyddsbehövande kan få komma till Sverige trots allt. Men istället för en sådan diskussion tycks det som skulle vara en tillfällig andhämtning snarare ha blivit en politisk helomvändning.

En helomvändning som skett mot en fond av ohyggliga händelser i Europas absoluta närområde. Händelser som drev människor på flykt. Vissa splittrades ofrivilligt, i andra fall åkte någon före. I nästan hela Europa fanns ju rätt till återförening efter beviljat uppehållstillstånd. Men sedan, plötsligt en dag, drog Sverige in den möjligheten, även för de som sökte asyl långt innan ändringen aviserades. Dessa människor är nu fast här, utan sin familj, och utan annat land att återförenas i. Turkiet och Libanon m.fl. garanterar inte skydd, andra länder i närområdet beviljar inte visum, och övriga EU har inget ansvar för den som fått uppehållstillstånd i Sverige. Hemlandet går förstås inte. Familjerna är splittrade på obestämd framtid och det är den svenska riksdagen som bestämt att det ska vara så.

Samma riksdag måste nu besluta om en återgång till de tidigare reglerna. Vissa saker gör man helt enkelt inte mot människor.

+ www.juluppropet.se. Läs på, och skriv på.

– Rekordvärmen i Arktis. Hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro