ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Folket är alltid lösningen

Göran Greider · 18 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vem älskar den palestinska rörelsen Hamas? Inte jag. Religion ska inte blandas in i politiken på det sättet. Men det är inte det som är frågan, utan frågan är om en rörelse som vann ett korrekt genomfört demokratiskt val ska få styra ett land eller inte. Så löd frågan när Hamas överraskade världen genom att vinna de palestinska valen. Det palestinska folket röstade dock inte på Hamas för religionens skull eller för att rörelsen inte vill erkänna staten Israel – nej, rörelsen fick sina röster därför att så många palestinier hoppades på en väg ur hopplösheten. Det gamla styret, Fatahrörelsen, satt fast i för mycket korruption, samtidigt som Hamas visat att de kan uträtta något socialt.  

Att palestinierna röstade ”fel” fick de betala dyrt för: USA, EU och Israel erkände inte den nya regeringen och bestraffade de palestinska väljarna med svåra ekonomiska sanktioner. Makt gick före rätt och förnuft. Och omvärldens makter, som så länge läxat upp den arabiska världen för att den är oförmögen till demokrati, gav nu palestinierna en ny läxa: Det spelar ingen roll vad ni gör. Det är ändå vi som bestämmer. När så det inbördesliknande helvetet brakade lös på Gazaremsan kom det på sätt och vis inte som någon överraskning. Ansvaret för våldet och kaoset ligger till stor del på Hamas och Fatah, så är det. Men ockupationsmakten Israel, USA samt EU har ett ännu större ansvar för striderna och den nya explosiva hopplösheten. Hade dessa makter vågat ge Hamas en chans kunde det ha blivit nyckeln till en avgörande förnyelse av hela Israel–Palestina-konflikten. Det hade nämligen tvingat även Fatah att förnya sig, lämna det heroiska revolutionsarvet bakom sig och börja fundera på alla de praktiska frågorna om hur ett land ska skötas. Kanske hade med tiden också något tredje eller fjärde alternativ i den palestinska politiken äntligen sett dagens ljus. Somliga bedömare tror nu rent av att Palestina för gott splittrats i två områden. Personligen tror jag inte det. Drömmen om ett enat Palestina är så stark i breda befolkningsskikt att den återvänder, förr eller senare. Det är inte det palestinska folket som är problemet, det är dess ledare – och omvärldens ledare. Folket – demos i ordet demokrati – är i sista hand alltid lösningen.

+ Dagen rycker närmare då en könsneutral äktenskapslagstiftning införs. Bra. Äktenskapet är inte instiftat av Gud utan av människor. Kanske kan rent av Jesus samboförhållande med Magdalena erkännas så här efter några tusen år.

–  En normal vd i de stora börsbolagen tjänar numera 41 gånger så mycket som en industriarbetare. 1981 var det sju gånger så mycket. Det måste löna sig att arbeta – för somliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro