ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Folkpartiets språkkrav vacklar

Alexandra Pascalidou · 14 Jun 2012
Uppdaterad 14 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiets språkkrav vacklar
Folkpartiets språkkrav vacklar

Språket förenar. Men det kan också skilja oss åt. Häromdagen gick Folkpartiets ledning ut i DN Debatt och krävde att invandrare ska språktestas. Det var inte första gången. Inför valet 2002 gjorde jag en intervju med Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg I TV4. Då ställde han samma språkkrav.

Folkpartiet har gått från att ha ropat högst om mänskliga rättigheter och öppenhet till att ropa högst om att ställa krav på invandrarna. 

De har rört sig raskt från att den fd partiledaren Bengt Westerberg vägrade dela TV-soffa med främlingsfientliga Ny Demokrati till att nalla deras retorik. 

Integrationsminister Erik Ullenhag som tidigare i år flyttade ut sitt kontor till Rinkeby under en vecka borde vetat bättre än att återanvända ett gammalt tuggummi.  

Jag skulle kunnat göra som FP. Damma av min gamla krönika från 2002 där jag visar att deras språkkrav vacklar.

Att det till och med finns svenskar som inte skulle klara ett språktest. 

Att regissören Colin Nutley som trots decennier i Sverige och en svensk fru fortfarande inte kan svenska inte är ett problem. 

Att min pappa som städat Sverige i 36 år trots sin brutna svenska systematiskt putsar fönster och fasader skinande blanka. 

Att flerspråkighet och kunskaper i mandarin, arabiska och andra nyckelspråk som kan gynna Sveriges konkurrenskraft i en global värld borde premieras. 

FPs förslag är en missriktad passning till den xenofoba hejaklacken.

Det är lömskt att ställa krav på de som inte kan svara. De som varken har rösträtt eller en röst i det offentliga rummet.

Jag vill också att alla ska kunna flytande svenska. Men som integrationsminister borde Ullenhag ha konstaterat att det finns barn i svenska skolor som inte har en enda skolkamrat som har svenska som modersmål. 

Det finns barn som inte har en enda ”etniskt svensk” granne för att använda Reinfeldtska. 

Det finns barn som har växt upp här men aldrig varit i ett svensktalande hem.  

Kanske är det dags att ta nya tag, komma med nya förslag och bryta den etniska boendesegregationen. 

Bryt utanförskapet, krossa rasismen och diskrimineringen och ge invandrare tillfällen att få praktisera svenska i sin vardag. Svenska fotbollslandslaget. Glöm premiärmatchen. Vi har två matcher kvar. Om inte, väntar VM.+

Slakten i Syrien och omvärldens passivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro