ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

För att kunna stoppa nazismen måste polisen vara på vår sida

Tanvir Mansur · 6 Maj 2016
Uppdaterad 6 Maj 2016

Det mest demokratiska sättet att stoppa spridningen av nazism är att använda sin röst. Men då behöver vi också polisen på vår sida. På lagens sida, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden från första maj i Borlänge har redan hunnit bli ikonisk. Tess Asplund står med Nelson Mandela-näven i luften framför tre nazisttåget. Hon står stadigt och är inte rädd. Den som har sett videoklippet på Dalarnas Tidning kan även bedöma hennes mod. Men vad mer händer i den videon? Rasmus Acking står bakom henne, blir dragen av en man med gul väst och får ett slag mot ansiktet av en annan.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: "Nazister får polisbeskydd – medan romernas rättigheter begränsas"

– Jag har inte sett filmen, men jag kommer ihåg hur jag upplevde det. Det gick väldigt snabbt. Jag gick ut framför tåget och jag skulle skrika "inga rasister på våra gator". Jag hann skrika delar av det innan jag blev påhoppad. Jag kände att jag blev puttad i ryggen och i bröstkorgen och fick ett slag i ansiktet. Det är så jag minns det, sade Rasmus Acking till Expo.

Det här hände alltså framför polisens ögon! Hur reagerar polisen då? Genom att omhänderta mannen som slog Rasmus? Nej, enligt Rasmus Acking gjorde de ingenting mot honom.

– Polisen sa till mig att inte göra så igen för då skulle de plocka in mig. De reagerade inte på att jag blev slagen. Jag blev glad nu när jag fick reda på att Dalarnas tidningar publicerat händelsen så att det som hände får bekräftelse, för nu kan jag polisanmäla, säger han till Expo.

Det får inte gå till så här. Dessutom kan nazisternas uttalanden under demonstrationen ha räknats som hets mot folkgrupp. Om det händer borde polisen kunna avbryta demonstrationen på en gång, eftersom de lyssnar på talet och de ska kunna stoppa människor som begår brott. 

Jag var också i Borlänge samtidigt som Rasmus och Tess. Tillsammans med drygt tusen människor anordnade vi en manifestation mot rasism och för gemenskap på Jussi Björlings torg. Talen varvades med musik som ekade mellan fasaderna. Det hela avslutades med att några kurdiska tjejer drog igång en kurdisk ringdans. Runt hundra personer höll hand och dansade. Det var vackert. Det är precis det som nazisterna hatar. Att vi har många olika kulturer i landet och att vi kan umgås tillsammans.

Det gäller att ta vara på det. Vi måste vända frustrationen över nazisterna till engagemang för ett bättre samhälle. Nätverket Dalarna Mot Rasism samlade in pengar till Ensamkommandes förbund. För varje meter som Nordiska Motståndsrörelsen marscherade, så skänktes 10 kronor till verksamheter för ensamkommande ungdomar. Totalt blev det 16 100 kr. 

Men om vi ska hitta fler demokratiska sätt att motverka nazismens utbredning, så måste rättsväsendet också göra det. Polisen måste inte ge demonstrationstillstånd till en militant nazistisk organisation på första maj.

LÄS MER: Tanvir Mansur: "De rika göder sig på frukten av vanliga människors arbete"

Företrädare från Nordiska motståndsrörelsen har blivit dömda för både misshandel och upplopp. Precis vid sådana här demonstrationer. Om polisen måste ge dem tillstånd för att demonstrera, kanske det hade kunnat vara den 2 maj i stället för på arbetarrörelsens dag den 1 maj? Av säkerhetsskäl, eftersom det är många som demonstrerar samtidigt. 

Det mest demokratiska sättet att stoppa spridningen av nazism är att använda sin röst. Men då behöver vi också polisen på vår sida. På lagens sida. Bara då kommer samhället kunna stolt ställa sig bredvid Tess Asplund, framför nazisterna. Med Nelson Mandela-näven i luften. Vi är fler än dem.

+ Att så många människor i Dalarna står upp mot rasism. 

- Att vi fortfarande har nazistiska rörelser i Sverige. 71 år efter att Andra Världskriget tog slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro