ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

För inkompetenta för att kunna åtalas

Stefan Wahlberg · 8 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En förlamande inkompetens ända upp i ledningen, en alla-skyller-på-alla-mentalitet och ett organisatoriskt kaos som beskrivs som "en faslig oreda". Ja, chefs-JO Mats Melins granskning av

Säkerhetspolisens systematiska lagbrott inom den hemliga avlyssningsverksamheten är ingen rolig läsning för oss skattebetalare.

Faktum är att det var många som redan i april kunde hålla sig för skratt då chefsåklagare Per Lind avkunnade ett osedvanligt uttömmande beslut i samma ärende: Sex av Säpos chefer slapp då åtal för tjänstefel eftersom de ­uttryckligen ansågs vara alltför inkompetenta för att kunna hållas ansvariga för sina gärningar inför domstol.

Visserligen hade Säpo systematiskt brutit mot lagen under minst fem år men cheferna saknade både utbildning och kunskap kring de lagar som reglerar den hemliga avlyssningen.

Sedan Metro avslöjat historien beslutade chefs-JO Mats Melin att gå till botten med ärendet för att utreda om åtal verkligen inte kunde väckas mot någon. Nu har även hans beslut kommit. Han konstaterar krasst att de frågor som Säpocheferna var alltför inkompetenta för att begripa, i själva verket var så triviala att det varken behövdes "någon komplicerad bedömning eller särskild utbildning för att förstå vad uppgiften krävde".

Problemet är att det har rått ett sådant kaos på Säpo att det är omöjligt att utreda vem som borde åtalas. Ett femtiotal förhör avslöjar graden av civilkurage inom ­organisationen. JO skriver: "Enhetschefer hänvisar till sektionschefer som hänvisar till handläggare som hänvisar till sektionschefer eller administrativ personal som i sin tur hänvisar till handläggare osv. Det ­före­faller som om i princip ingen tycks anse sig ha burit ­ansvaret för denna viktiga uppgift."

Förhoppningsvis finns det en och annan chef vid hemliga polisen som har vett nog att rodna över JO:s klargöranden. Säpos nuvarande generaldirektör, ­Anders Danielsson, har inlett ”operation storstädning” och utlyst samtliga chefstjänster på nytt. Han söker dessutom en ny personalchef som förhoppningsvis kan ­minimera graden av inkompetens vid framtida ­chefs­rekryteringar till Säpo.

+ Bra att riksdagens båda extremistpartier kan isoleras av de andra partierna.– Barack Obama var onekligen bättre som ­president­kandidat än som president.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro