ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Föräldrar kan nöja sig med kaffe

Hillevi Wahl · 6 Nov 2012
Uppdaterad 6 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har det hänt igen. En Stockholmsskola tänker sälja alkohol på barnens skoldisko. Jag blir lika beklämd och förbaskad varje gång jag får höra talas om det. Herregud, människor, kan ni inte låta bli bag-in-boxen i två timmar?

”Det är för att föräldrarna också ska få ha det lite trevligt”, heter det. Kan inte föräldrar ha trevligt utan alkohol längre? Vad är det för fel på kaffe med dopp?

”Festkommittén tyckte att det var självklart att det skulle serveras vin och tilltugg”, sa en förälder.

Nej, det är absolut inte självklart att servera vin på en barntillställning. Och nej, det är inte trevligt och mysigt. Inte för barnen. Det är framför allt inte trevligt för dem som har föräldrar som har ett riskbeteende, vilket är vart femte barn. I en klass på 20 elever är det minst fyra barn. Sedan kan ni själv räkna ut hår många det är på er skola.

Jag fattar inte varför vi inte en gång för alla kan bestämma att alla förskolor och skolor är alkoholfria zoner. För alla barns skull. Skolan är deras plats, deras frizon, här ska de kunna känna sig trygga. Här ska de inte behöva ha koll på mammas eller pappas vinglas hela tiden och oroa sig för att någon vuxen ska bli jobbig och larvig.

För ett par år sedan serverades det vin till vuxna på en skolfest. Det gick naturligtvis inte att hantera. (Naturligtvis säger jag, eftersom det rent statistiskt sett finns rätt många fylltrattar bland både föräldrar och pedagoger på en skola.) Ett par vuxna uppträdde ”icke önskvärt” – och alla upptäckte hur svårt det faktiskt var att säga till en annan förälder att de inte fick dricka mer.

Förutom allt detta, som borde väga tungt för alla som bryr sig om barn, så vill jag påminna om att det olagligt att ha vin till försäljning om man inte har ett tillstånd. Det kostar 1100 kronor att ansöka, och det skulle förvåna mig mycket om en skola fick ett sådant tillstånd.

När jag pratar med en alkoholhandläggare i Stockholms stad, så håller hon med: ”Vårt arbete styrs av bestämmelserna i alkohollagen samt Stockholms Stads riktlinjer för serveringstillstånd. I alkohollagen står det klart och tydligt att det är en social skyddslagstiftning vars primära syfte är att skydda framför allt barn och ungdomar från alkoholens skadeverkningar”, säger hon.

Även riktlinjerna är rätt strikta på den här punkten: ”Stor återhållsamhet bör gälla vid ansökningar om serveringstillstånd i samband med idrottsevenemang eller evenemang som riktar sig främst till ungdom”. Om man bryter mot dessa regler, struntar i tillstånd och ändå säljer alkohol gör man sig skyldig till olovlig försäljning av alkoholdrycker vilket kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Är det verkligen värt det? Eller kan vi nöja oss med en kopp kaffe?

”De vuxna dricker för att de liksom ska bevisa att de har roligt tillsammans”. (Sagt av en åttaåring).+ Smarta ungar. 

Jan Björklund vill införa betyg från årskurs fyra. Det går inte att stämpla barn till kunskapstörst.– Korkade politiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro