ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Föräldrar – ta bort telefonen från nyllet när ni kör barnvagn

Cissi Wallin · 9 Nov 2015
Uppdaterad 9 Nov 2015

Hörni, jag behöver hjälp här. Behöver att andra som också rullar barnvagn slutar gå rakt ut i gatan och nästan kör på mig och min avkomma, eftersom mobilen sitter i nyllet, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Överlag är jag väl en ganska medioker morsa. Men en regel jag har, en princip, är att aldrig låta min smartphone åka upp (för mer än att ta bilder) när jag är med mitt barn. Vill verkligen inte bli den där föräldern med näsan i mobilen. Försöker envist och enträget efterleva det dagligen. Men det är svårt. Samtiden känns ständigt motarbetande på den fronten.

►LÄS MER: Cissi Wallin: Ni som bagatelliserar mäns våld – lägg av med det

Jag kollar inte telefonen när jag kör barnvagn, om det inte är efter en vägbeskrivning. Och då är jag redig nog och stannar till. Har redan sett alldeles för många situationer där vuxna som rullar vagn utsätter både ungen och sig själva för livsfara. Som att det är en bra idé att Instagramma mitt i ett övergångsställe. Eller svara på ett mejl medan ungen håller på att klättra ur vagnen och rymma ut i en trafikerad gata. Kalla mig gärna moralist, teknikfientlig eller whatever men kan inte låta bli att tycka det är förbannat sorgligt med alla småbarnsföräldrar med uppenbart smartphoneberoende. Som sitter på rad på bänkar i lekparker totalt instängda i molnet. Medan kidsen ränner vind för våg och försöker slå knut på sig själva för uppmärksamhet. Hur hade jag känt om min morsa suttit sådär? För nej, det är inte samma sak att läsa en bok eller lösa ett korsord i Allers. Såvitt jag vet finns inga studier som pekar på "bokberoende" eller föräldrar som fastnar såpass hårt i korsord att de börjar försumma barnen.

Missförstå mig rätt. Jag är en väldigt uppkopplad person. Men har väl fått någon slags sjukdomsinsikt om mitt smartphoneberoende, och känner ofta att jag tycks vara den enda som kämpar i motvind. Som att i stort sett alla andra småbarnsföräldrar är lobotomerade surfzombies som man ska försöka samverka med. Jo, har sett åskilliga ungar slå andra ungar med någon spade utan att tillhörande föräldrar ens uppmärksammat eftersom de varit djupt försjunkna i Hemnet-appen. På en förbannad lekplats!

►LÄS MER: Cissi Wallin: Kör upp din kvarg där solen aldrig skiner

Hörni, jag behöver hjälp här. Behöver att andra som också rullar barnvagn slutar gå rakt ut i gatan och nästan kör på mig och min avkomma, eftersom mobilen sitter i nyllet. Behöver lite mer här och nu-mentalitet. Lite mindre "postar jag inte detta på Facebook nu så finns jag inte". Annars riskerar jag ju att falla tillbaka. Bli den där lobotomerade surfzombien som inte är så uppmärksam som man bör när man har en liten impulsiv människa att hantera.

Och mitt i allihop pratas det om mobilförbud på skolor, för elever. Känns så oerhört rimligt (ironi) när vi vuxna inte ens kan slita oss från vår hårda och platta snuttefilt när vi är med våra barn. Vi kanske kan börja med oss själva, innan vi skäller på småfolk om deras svårigheter att slita sig från molnet när de egentligen borde kolla i matteboken? Och för övrigt: varför ska ens lågstadieungar ha en egen smartphone?? Ge dem en gammal Nokia3210 så är det problemet ur världen. Så kan vi fokusera mer på vår egen uppkopplingshets.

+ Henrik Schyffert som "smartphonebantat" och inspirerat andra. Ska jag våga... ?

– Forskare hävdar att vi får reell abstinens av att gå offline. Hur gick det såhär illa??

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro