ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Förbjud ståkissandet!

Lisa Magnusson · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Månadens hjältar måste väl ändå vara Vänsterpartiet i Eskilstuna? Enligt den lokala avisan Folket har partiet lagt på förslag att det skall bli förbjudet att kissa stående på vissa av landstingets toaletter. Två skäl anförs. Det ena är ett svepskäl som går ut på att medicinska rapporter visar att urinblåsan töms bättre om man kissar sittande, bla bla bla. Det andra skälet är det uppenbara, det man först kommer att tänka på, nämligen att toaletter som utsatts för ståkissning är helt vidrigt äckliga. Om jag hade suttit i landstingsfullmäktige i Eskilstuna så hade jag haft en enda invändning mot Vänsterpartiets förslag och det är att det är alldeles för mesigt. Varför inte bara förbjuda ståkissandet helt?

De som äntrar en ståkissad toalett har tre val. Antingen kan de torka bort det främmande kisset från toasitsen innan de slår sig ned (vilket är hemskt motbjudande), eller så kan de ställa sig lite på huk (vilket är hemskt obekvämt), eller så kan de göra som en besvärande stor del av alla män gör - nämligen stå kvar, ta ett stadigt grepp om könet, sikta och hoppas på det bästa. Vilket innebär att toaletten med största sannolikhet blir ännu mer nedsölad.

Nu tänker ståkissläsarna förmodligen att jag bara är bitter för att jag själv inte kan uträtta nummer ett upprätt. Men tro mig, älsklingar, när jag säger att det kan inte ni heller. Skillnaden mellan män och kvinnor är inte att män kan stå upp och kissa och att kvinnor inte kan det, utan att somliga män till skillnad från kvinnor TROR att de kan stå upp och kissa. Och fastän deras toalettbesök ofta uppenbarligen resulterar i fullständig förödelse så låter de sig inte nedslås, tvärtom är det som att de överhuvudtaget inte noterar det. Åtminstone föredrar jag att tänka att det handlar om att de inte lägger märke till det mayhem de ställer till med, framför att tänka på dem som förvuxna bebisar som visserligen fattar men liksom bara förutsätter att någon annan kommer att torka upp efter dem. Jovisst, en del kan säkert sikta jättebra, och en del av dem som inte kan sikta är säkert i gengäld duktiga på att städa upp efter sig. Men det räcker att jämföra en herrtoalett med en damdito för att inse att ståkissandet faktiskt är ett problem på riktigt, inte minst för alla oss som jobbat inom krogsvängen eller, för den delen, städbranschen.

Jag har några förslag på hur man kan lösa killkissproblemet:

1. Installera en mackapär som utdelar elektriska stötar ovan en viss höjd så snart urin möter toalett.

2. Förse dassdörrarna med speciallås som inte öppnas med mindre än att en scanner gått igenom toaletten och befunnit den ren.

3. Att män inser sitt köns begränsningar och börjar sätta sig ned som folk när de går på toa. Tyvärr ju känns alla alternativen lika orealistiska.

Eftersom vi ändå pratar hygien, kom ihåg: När ni nyser så nys då för allt i världen i ert vänstra armveck. Inte rakt ut, inte i handen som ni sedan kommer att röra vid annat med: vänster armveck.+

Facebook har på prov börjat ta betalt för att inlägg skall synas mer, förståsigpåare menar att det är fel väg att gå. De ständiga utfästelserna om en krona till välgörande ändamål för varje like eller retweet gör det dock tydligt att folk faktiskt är beredda att betala för att synas. Undrar vad det kostar att slippa dem?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro