ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Förtrycket ökar om vi inte reagerar

Boris Benulic · 11 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Diktatorer kan verka maktfullkomliga. Men de kollar alltid omvärldens reaktioner. Märker de att vi är kycklingar och tillåter dem att förtrycka sina medborgare, då ökar förtrycket. Det är därför Anna Politkovskaja nu är död. Först bombade ryssarna Groznyj till grus. Sedan kom bombplansarmadorna tillbaka en gång till, och en gång till – som om president Vladimir Putin gett dem bakläxa därför att gruset inte var finkornigt nog. Människorna som sedan Groznyjs förstörelse driver runt på landsbygden, för att där åtminstone finns vatten och kanske lite mat, kan när som helst arresteras av ryska soldater, torteras eller våldtas. Eller så avrättas man bara direkt på plats. Skjuts ner som om man var en rabiessmittad hund. Under denna tid har Putin kunnat fängsla motståndare eller driva dem i exil även i sitt alldeles egna Ryssland. Han har tvingat företagsledare och ägare till mediebolag att lämna ifrån sig sina företag (men vad gott kan man vänta av en kille som gillar att posera i ridbyxor?). Men ändå får han vara med på alla de där viktiga tillställningarna, de stora grabbarnas fredagsmys, som till exempel G 8-mötena. De politiker som suttit ner och förhandlat med Putin i olika frågor, i stället för att om och om igen kräva att lagar och rättvisa återupprättas, är medskyldiga till mordet på Anna Politkovskaja. De stod liksom och visslade och vände blicken mot skyn och låtsades som ingenting när nidingen drog sitt vapen. För om vi inte reagerar när bönder och arbetare mördas räknar diktatorn med att vi inte heller kommer att bry oss på något kännbart sätt när han struntar i att skydda dem som berättar om morden på vanliga människor. Och i en av de mest fäaktigt underdåniga protester man kan tänka sig efter mordet skriver Svenska Pen, Reportrar utan gränser, Publicistklubben och Ordfronts förlag: ”Det är självklart att president Putin, om han vill kalla sig president i en demokrati, presenterar förslag och lösningar som skyddar det fria ordet.” Visst, spela med i apspelet bara. Uppropet fokuserar på det förtryck som journalister utsätts för, så mänskliga rättigheter är numera en skråfråga för skribenter. Var finns vreden över mödrarna som utsätts för gruppvåldtäkter medan barn och makar tvingas se på? Var finns tårarna över alla de tiotusentals liv som släckts av Putins slaktardrängar? Som om vi skulle kunna glömma och förlåta allt detta, bara Anna Politkovskajas mördare ställs inför rätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro