ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fortsätt lyfta upp SD:s usla politik i ljuset”

Nina Åkestam · 5 Sep 2014
Uppdaterad 5 Sep 2014

Frågan är om det hjälper att dela, lajka och garva?”, skriver Nina Åkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är bara några dagar kvar till valet. SD-parodierna snurrar snabbt i mina sociala medier. Min favorit är Youtubefilmen ”Best of SD”, där ett hopklipp av mumlande och blankt stirrande lokalpolitiker inte kan svara på ens de enklaste frågor (- Men hur vill ni locka fler företag till Filipstad? – Ehh…). Kolla upp den om du inte har sett den. Det är hur kul som helst, om än lite öppet mål. Det är ju lätt att skratta åt ett parti som saknar konkreta planer för det mesta av sin politik och som kallar sig ”Sveriges enda oppositionsparti” fastän de röstar med den sittande regeringen i nio frågor av tio. Men frågan är om det hjälper att dela, lajka och garva? Är det inte så att de som röstar på SD vet vad de ger sig in på?

Jag är inte så säker. Faktum är att efter förra valet var det nästan en tredjedel av SD:s väljare som uppgav att de egentligen tycker att något annat parti är bättre – den klassiska definitionen av en taktikröst. För att visa missnöje, eller av någon annan anledning. I takt med att SD:s opinionssiffror har stigit innebär det antagligen att antalet människor som inte befinner sig bland SD:s kärnväljare, men ändå kan tänka sig att lägga sin röst där, har ökat. Människor i den gruppen måste rimligtvis ha en gräns för hur mycket tomtigheter SD-politiker kan hålla på med innan skillnaden mot det partiet man egentligen gillar mest blir alltför stor.

Jag hoppas i alla fall det. För nu börjar det bli allvar. I vissa undersökningar seglar SD upp som tredje största parti, och får därmed riktig politisk makt. Tredje partiet får av tradition utse andra vice talman i riksdagen. De blir tredje part ut i riksdagsdebatterna. För att inte prata om vad det innebär för det politiska samtalet att Sverige har ett rasistiskt parti som TREDJE STÖRSTA. Då handlar det inte längre om att ”röra om lite”. Det är läskigt, på riktigt.

Det parti som tävlar med SD om den där tredjeplatsen är Miljöpartiet. Det parti i riksdagen som har störst förtroende i miljöfrågor, som driver den mest öppna asylpolitiken, som har jämställdhet som en självklar grundbult i allt. Och inte minst: som enligt SD själva är partiets största fiende och motpol.

Jag skulle gissa att de flesta svenskar hellre ser ett större inflytande av miljötänk än ett större inflytande av fascism i samhället, men just nu ligger vi farligt nära att det inte blir så. Den här kommande veckan avgör. Det är nu det gäller. Så fortsätt sprida information (och roliga Youtubefilmer). Fortsätt lyfta upp SD:s usla politik i ljuset. Och glöm för tusan inte att använda din röst. För det här valet handlar inte bara om vem som ska regera Sverige. Det handlar om huruvida riksdagsdebatterna de kommande fyra åren ska gå gubbe-gubbe-miljövän eller gubbe-gubbe-rasist.

+ Dokumentären Alla Vilda om Birgitta Stenberg. Finns på SVT Play.

– Valet med Janne & Belinda. Pinsamt dålig TV.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro