ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fotograferar för livet och kärleken

Hillevi Wahl · 27 Sep 2011
Uppdaterad 27 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns änglar överallt. Det fortsätter jag hävda med en dåres envishet. Trots att vi hör och läser om så mycket ondska och våld – så är de goda människorna alltid fler. Jag möter dem varje dag, eldsjälarna med stora hjärtan. Det kan vara socialsekreterare, stödgruppsledare, lärare, skolsköterskor, poliser, politiker – eller fotografer. Brasiliansk-svenska fotografen Juliana Wiklund fick en dag ett annorlunda telefonsamtal. Det handlade om en väninna som hade fått den allra svåraste formen av cancer. En cancer som inte hade kunnat behandlas eftersom hon var gravid. Nu stod hon med en liten tvåmånaders bebis i famnen – och den stora sorgen att hon bara skulle få leva några månader till. Vad gör man i ett sådant läge, som medmänniska? Jo, man gör det man kan göra. Och är det något Juliana kan så är det att ta bilder fulla av kärlek och liv. Så hon tog ett djupt andetag, hängde på sig kameran och ringde på hos den drabbade familjen. ”Jag spenderade en timme med denna underbara familj, som bar på en så enorm sorg. Vi ville alla ge denna två månader gamla dotter ett album som dokumenterade den gränslösa kärlek hennes mamma hyste henne. Vi skrattade tillsammans, vi grät stundtals men allt genomsyrades av kärlek”, berättar Juliana. Detta blev också starten på Julianas livsprojekt – Essencevitae, eftersom Juliana och hennes fotografkollegor ville ge fler småbarnsfamiljer som drabbats av livshotande sjukdom samma möjlighet.  ”Bilder är oerhört kraftfulla när känslor fångas på rätt sätt. Jag vet att vi kan hjälpa familjer att klara sig igenom svårigheter, genom att hjälpa dem att minnas att inget liv, hur kort det än är, är meningslöst om det har blivit älskat”, säger Juliana.I dag medverkar 35 fotografer över hela Sverige som har gett denna gåva till många familjer. Helt gratis. Allt man behöver göra är att skicka ett mail eller ett brev, urvalet görs av redan existerande projektmedlemmar, familjer som är i samma situation. Alla ni som jobbar inom vården, eller vet någon familj som drabbats av livshotande sjukdom – hjälp dem att hitta till Essencevitae.com. Så att kärleken får finnas kvar i bilderna. Sveriges roligaste och nördigaste podcast just nu görs av två programchefer på SVT, TV Heads. Sluta gnälla på att löpning har blivit en ­statuspryl­sport. Sätt på er ett par ­ful­skor och spring i stället. Glädjen är gratis.+

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro