ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fötter är synonymt med kvinnlig avkoppling

Stephan Mendel-Enk · 30 Sep 2011
Uppdaterad 30 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Syftet med nyligen utkomna boken ”Happy, Happy” är enligt författarna att kvinnor ska slippa dåligt samvete om de har skilt sig eller funderar på att göra det. Det är säkert bra, men jag undrar varför det är så viktigt att just kvinnor inte ska ha dåligt samvete för någonting.  Alla tidningar och magasin som riktar sig till kvinnor är fulla av reportage  som till varje pris vill undvika att  läsarna känner minsta dåliga samvete för en enda sak. Vad kvinnor än sysslar med – om de tycker de är dåliga mammor, om de har stökiga hem, om de vill flirta med sin chef, om de vill strypa sina barn, om de vill sextrakassera sin katt – finns någon expert som förklarar att det absolut inte är något att känna skuld över.”Många kvinnor upplever att de har en väldigt stressig vardag med höga prestationskrav. Då är det helt naturligt att ibland vilja ta ut aggressionerna på sin familj, sina vänner och sitt husdjurs genitalier.” Det är inte bara att kvinnor absolut inte får skämmas för sina lägsta känslor. Ofta ska de dessutom belönas för dem. ”Fly dåliga mamma-stressen, åk på weekend-kryssning” kan tidningarna föreslå, eller så uppmanas de kvinnliga läsarna att ta en skogspromenad, shoppa skor, gå på pedikyr, unna sig själva ett långt, härligt fotbad.  Fötterna tycks överhuvudtaget vara en central kroppsdel när det kommer till kvinnlig avkoppling. Enligt de här tidningarna är lösningen på alla kvinnliga problem att behandla fötterna som vore de medeltida kungligheter. Man ska omge dem med värmeljus, låta dem befinna sig  i närheten av en skål nyplockade äpplen, köra ner dem i en balja handgjord guacamole eller organiskt framtagen  svampchutney. Magasin för män fungerar inte alls på samma sätt. Ingen expert säger någonsin till de manliga läsarna att de ska sluta ha dåligt samvete, att de är värda ett  varmt bad eller mängder av  dyr choklad om de har problem på jobbet eller har tröttnat på sin familj.Tonen i manliga tidningar är mer: sluta lata dig, nu duger inga ursäkter, du är fet, du är en mes, skärp dig. Framför allt ägnar tidningar för män aldrig någon som helst uppmärksamhet åt den manliga foten.  Vilket jag tror vi alla ska vara väldigt tacksamma över. Den dag Slitz börjar publicera bilder på avslappnade manliga fötter och rubriker som ”din häl- ditt välbefinnande”, ”på fotens villkor”, ”unna dig en heldag i fotens tecken.!” gör jag gärna sällskap med de feminister som brukar kasta ägg på deras redaktionshus. Fot-ost. Vad min kompis kallar de hudslamsor hon får dra från fotsulan efter en dag på stan i nya skor. Fotlyxa. Nytt  fot-relaterat begrepp som jag såg i texten på baksidan av mjölkpaketet.+

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro